Asya'nın Çin ve Japonya'nın ardından teknolojisiyle ön plana çıkan ülkesi Güney Kore yalnızca ekonomik başarılarıyla değil, aynı zamanda nüfus daralmasıyla da dünyanın dikkatini çekiyor. Başkent Seul'de 2023 yılında doğan her altı bebekten biri, doğurganlık tedavilerinin yardımıyla dünyaya geldi. Ülkede, 2018-2022 yılları arasında doğurganlık tedavisi gören çift sayısı yüzde 50 artarak 200 binin üzerine çıktı.
DOĞUM ORANLARI ALARM VERİYOR
Güney Kore, doğum oranlarında küresel sıralamanın en alt basamağında yer alıyor. Kadın başına düşen doğum sayısı:
2018'de: 0.98
2020'de: 0.84
2023'te: 0.72
2024'te ise sadece 0.75.
Bir toplumun nüfusunu koruyabilmesi için gerekli oran 2.1 kabul edilirken, Güney Kore'de bu rakamın üçte biri kadar bile çocuk doğurulmuyor.
Demografik eğilimler bu şekilde devam ederse bugün yaklaşık 50 milyon nüfusu olan ülkenin nüfusunun, 2080 yılına kadar yarıya inmesi bekleniyor.
DOĞURGANLIK TEDAVİSİNE TALEP PATLADI
Kadınların ilk çocuk sahibi olma yaşı 33.6 ile dünya ortalamasının oldukça üzerinde. Giderek artan yaş, doğal yollardan çocuk sahibi olmayı zorlaştırırken, doğurganlık klinikleri adeta dolup taşıyor.
Uzmanlar bu yükselişin yalnızca biyolojik değil, aynı zamanda sosyolojik nedenleri olduğunu söylüyor. Aile planlamasına dair tutumlar değişse de uzun iş saatleri, yüksek yaşam ve eğitim maliyetleri, doğum kararını sürekli erteliyor.
NEDEN ÇOCUK YAPMIYORLAR?
Sorunun kaynağı yalnızca biyolojik değil. Kadınlara hala yoğun olarak bakım sorumluluğu yüklenmesi, kariyer hayatıyla annelik arasında tercih yapmaya zorlanmaları, yüksek ev ve eğitim masrafları gibi birçok etken, genç kuşakları çocuk sahibi olmaktan uzaklaştırıyor.
Birleşmiş Milletler'in son raporuna göre Güney Korelilerin yüzde 50'sinden fazlası aslında çocuk sahibi olmak istiyor ama bunun ekonomik ve sosyal olarak altından kalkamayacaklarını düşünüyor.
Uzmanlar bu tabloyu yalnızca demografik değil, aynı zamanda ekonomik bir tehdit olarak da görüyor. İş gücü yaşlanıyor, emekli nüfus artıyor ve genç nüfusun azalması üretim kapasitesini de uzun vadede zayıflatabilir...