"The Economist'ten Türkiye ve ABD İlişkilerine Dair Kapsamlı Analiz"

The Economist, Erdoğan ve Trump arasındaki ilişkileri ve Türkiye'nin ABD ile diplomasi manevralarını ele aldı. F-35 satışı ve Suriye'deki kazanımlar öne çıktı. Ayrıca, milyarlarca dolarlık enerji anlaşması da rapora yansıdı. Türklerin Trump'a olan yakınlığı ve eleştiriler de vurgulandı.

İngiliz dergisi The Economist, son sayısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD Başkanı Donald Trump ile kurduğu yakın ilişkilere dikkat çekerek iki ülke ilişkilerindeki büyük değişimi kapsamlı bir dosyayla inceledi.

"TÜRKİYE'NİN EL YÜKSELTTİĞİ DİPLOMASİ MANEVRASI"


Dergi, Ankara-Washington hattında son dönemde dikkat çeken gelişmeleri “Türkiye’nin el yükselttiği bir diplomasi manevrası” olarak ele aldı.

Dergi, Erdoğan ile Trump arasındaki yakın diyaloğun özellikle NATO zirvesindeki samimi görüntülerle bir kez daha gündeme geldiğini yazdı.

 

"EL SIKIŞIRKEN YÜZLERİ GÜLÜYORDU"


The Economist analizinde şu ifadelerle iki liderin ilişkilerini yazdı;

"Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Donald Trump 24 Haziran’da NATO zirvesinde el sıkışırken yüzleri gülüyordu. Erdoğan, Trump’ın Beyaz Saray’a dönüşünden bu yana ilk kez yaptıkları görüşmenin ardından da aynı şekilde iyimser görünüyordu."

 

"F-35 SATIŞININ TÜRKİYE'YE SATILMASI FİKRİNE SICAK BAKILIYOR"


Dergi, Trump’ın Erdoğan’a “F-35 uçaklarının yeniden verilmesi” konusundaki olumlu sinyalini öne çıkararak, Ankara’nın ABD ile askeri iş birliğinde elini güçlendirdiğini yazdı.

"Amerikan Başkanı, Erdoğan’ın Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi satın almasının ardından yıllar önce durdurulan F-35 hayalet savaş uçaklarının Türkiye’ye satışının önündeki engelin kaldırılması fikrine sıcak baktığını açıkladı."

 

"TÜRKİYE HAKLI ÇIKTI"


Dergi, Ukrayna-Rusya savaşında Türkiye’nin ara bulucu rolüne ve NATO içindeki önemine de vurgu yaptı:

"Amerikan Başkanı'nın Ukrayna'ya bir barış anlaşması dayatma girişimleri ve Rusya'nın diktatörü Vladimir Putin'i soğuktan geri getirme kararı, Rusya'nın NATO'daki en güvenilir ortağı olan Türkiye'yi haklı çıkardı ve Erdoğan'a ateşkes görüşmelerine ev sahipliği yapma şansı verdi."

 

"ERDOĞAN'IN MASADAKİ EN BÜYÜK KAZANIMI SURİYE"


Özellikle Suriye’nin kuzeydoğusundaki ABD üslerinin kapatılması ve yaptırımların kalkması, dergiye göre Erdoğan’ın masadaki en büyük kazanımı oldu.

The Economist’in analizi şöyle:

"2 Haziran’da Amerika’nın Türkiye Büyükelçisi Tom Barrack, Amerika'nın Suriye'deki yedi askeri üssünü kapatacağını ve geriye sadece bir üs bırakacağını açıkladı. Trump, Türkiye’nin en önemli taleplerinden biri olan Suriye’ye yönelik yaptırımları hafifletip bu hafta resmen sona erdirdi."

 

"MİLYARLARCA DOLARLIK ENERJİ ANLAŞMASI"


ABD’nin öncülüğünde imzalanan milyarlarca dolarlık enerji anlaşması da raporda yer aldı.

"Mayıs ayı sonunda Amerika, Suriye ile Amerikan, Katar ve Türk şirketlerinden oluşan ve Erdoğan hükümetine yakınlığıyla bilinen bir konsorsiyum arasında 7 milyar dolarlık bir enerji anlaşması imzalanmasına öncülük etti."

Dergi, Türkiye’nin Trump’la kurduğu diyalogdan duyduğu memnuniyeti, eski diplomat Alper Coşkun’un ağzından da aktardı:

"Türkler Trump’ı kendilerini dinleyen ve anlaşmalar yapabilecekleri biri olarak görüyorlar."

Dergi, bu yakınlaşmanın Erdoğan’ın elini güçlendirdiğini ve Batı’daki kimi çevrelerde “Türkiye Trump’a boyun eğdi” yorumlarına da neden olduğunu yazdı.

Dergideki ifade şöyleydi:

"Erdoğan’ı eleştirenler, iki NATO müttefikinin Suriye’de ve başka yerlerde ortak bir zemin bulmaya başlamasının nedeninin Türkiye’nin liderinin Trump’a boyun eğmesi olduğunu söylüyorlar."

İLGİLİ HABERLER