Uzay Kapsülü Dünya'ya Dönüş Yapacak
Yaklaşık 500 kilogram ağırlığındaki uzay kapsülü, fırlatma roketinde meydana gelen arıza nedeniyle yörüngeden çıkamadı ve görevini tamamlayamadı.
Uzay Kapsülünün Dünya'ya Dönüş Zamanı
53 yıldır yörüngede dolaşan uzay kapsülünün, Hollandalı bilim insanı Marco Langbroek'e göre 10 Mayıs civarında Dünya'ya giriş yapması bekleniyor. Cismin, parçalanmadan kalması halinde saatte 240 kilometre hızla yere çarpabileceği tahmin ediliyor.
Riskler ve Endişeler
Langbroek'e göre, kapsülün Dünya'ya düşmesi riski var ancak endişe seviyesi düşük. Eğer cisim atmosferde yanmazsa, bu durum yılda birkaç kez yaşanan meteor düşmelerine benzer bir olay olabilir.
Olası Düşüş Noktaları
Uzay kapsülünün düşme olasılığının en yüksek olduğu yerler arasında kuzeyde Londra ve Kanada'nın Edmonton kenti ile güneyde Güney Amerika'nın en uç noktası olan Cape Horn bulunuyor. Ancak uzmanlara göre, büyük bir kısmı suyla kaplı olan Dünya'nın, kapsülün okyanusa düşme olasılığı daha yüksek.
Isı Kalkanı ve Tehlike
Uzay kapsülünün Venüs'ün atmosferine dayanacak şekilde tasarlandığı belirtiliyor. Ancak Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi'nden Jonathan McDowell'a göre, ısı kalkanının başarısız olması durumunda daha iyi bir senaryo olabilir.
Geçmişteki Benzer Olaylar
2022'de Çin'e ait bir roket ve 2018'de Çin'in uzay istasyonu Tiangong-1, kontrolsüz şekilde Dünya atmosferine giriş yapmış ve okyanusa düşmüştü. Uzmanlar bu tür olayların nadir olmadığını belirtiyor.