Morrisons Uzmanı: Yumurtaları Buzdolabında Doğru Saklamanın Püf Noktaları!

Morrisons, yumurtaların doğru saklama yöntemlerini paylaşarak gıda israfını azaltmayı ve tüketici sağlığını korumayı hedefliyor. Yumurtaların buzdolabında saklanması, karton ambalajda tutulması ve tazelik testi yapılması öneriliyor. Ayrıca, buzdolabının farklı raflarının hangi gıdalar için uygun olduğu da vurgulanıyor.

Haftalık alışverişlerin vazgeçilmezi olan yumurta, kahvaltıdan akşam yemeğine kadar her öğünde kullanılabilen çok yönlü bir besin kaynağı olsa da tazelik süresi, saklama koşulları ve doğru tüketim şekli, bu kırılgan gıdanın sağlık açısından güvenliğini doğrudan etkiliyor. Bu nedenle, Birleşik Krallık’ın önde gelen market zinciri Morrisons, müşterilerine çok önemli bir mesaj yollayarak hatırlatmada bulundu.

Marketin gıda israfı ve güvenli saklama konularındaki uzmanı Fiona Sullivan, doğru yumurta saklama yöntemlerine dair hayati ipuçları paylaştı. Amaç hem gıda israfını azaltmak hem de tüketici sağlığını korumak.

YUMURTA BUZDOLABINDA NASIL SAKLANMALI?

Sullivan’a göre, yumurtalar mutlaka buzdolabında ve sabit bir sıcaklıkta muhafaza edilmeli derken, “Satın aldıktan sonra buzdolabında saklamanız ve yalnızca ihtiyaç duyduğunuzda çıkarmanız en iyisidir” ifadelerini kullandı. Uzmanlar ayrıca yumurtaların, orijinal karton ambalajlarında tutulması gerektiğini belirtiyor.

Bunun nedeni ise son kullanma tarihi ambalajda net olarak görünür, karton kabukları dış etkenlerden korur, yumurta kabuğundaki mikroskobik gözenekler sayesinde başka yiyeceklerin kokusu içeri sızabilir, karton bu riski azaltır.

SON KULLANMA TARİHİ GEÇTİYSE NE YAPMALI?

Yumurtaların son kullanma tarihi, yumurtlandıktan 28 gün sonradır fakat uygun şekilde saklandığında, bu süreden 2–3 hafta sonra bile tüketilebilir.

Tazelik testi için yumurtayı bir kase suya bırakın. Dibe batarsa tazedir. Yüzeye çıkarsa bozulmuş olabilir. Yumurta iyice pişirilmeli hem sarısı hem beyazı tamamen katılaşmalı. Kabuğu kırıldığında kötü kokuyorsa, hemen atılmalı. Kalitesi düşse bile iyi pişirildiyse tüketilebilir.

YUMURTA BUZDOLABINDA NEREYE KONMALI?

Buzdolabında her rafın sıcaklık derecesi farklıdır ve bu da gıdaların doğru yerlerde saklanmasını önemli hale getirir. Yumurtalar için en ideal saklama yeri orta raf olarak kabul edilir çünkü burada sıcaklık daha sabit ve serindir. Üst raflar, genellikle pişmiş yemekler ve sütlü tatlılar gibi hazır gıdalar için uygundur. Orta raf süt, yoğurt, peynir ve yumurta gibi süt ürünlerinin güvenle saklanabileceği alandır.

En soğuk bölge olan alt raf ise çiğ et, tavuk ve balık gibi ürünler için idealdir ancak bu gıdalar mutlaka kapalı ve sızdırmaz kaplarda muhafaza edilmelidir. Buzdolabının kapak kısmı ise en sıcak bölgedir, bu yüzden soslar, içecekler ve turşular gibi ısıya daha dayanıklı ürünler için uygundur.

İLGİLİ HABERLER