Kırmızı Ete Yansıyan Fiyat Artışlarının Arkasındaki İddialar
Kırmızı et fiyatlarındaki son artışların ardında, Tarımsal Üretim ve Küçükbaş Yetiştiricileri Derneği (TÜRKYED) Genel Başkanı Nihat Çelik'in iddialarıyla gündeme geldi. Çelik'e göre, bazı aracılar farklı illerden getirilen kuzuları Balıkesir'de keserek 'Balıkesir kuzusu' etiketiyle satışa sunarak fiyatları yükseltiyor.
Manipülasyon İddialarıyla İlgili Detaylar
Üreticiden 550 liraya alınan kuzu etinin, Balıkesir'de kesilip 'Balıkesir kuzusu' etiketiyle piyasaya sürülmesi sonucu fiyatının 1.100 liraya kadar çıktığı belirtiliyor. Çelik, Karaman, Konya, Niğde ve Ankara gibi illerden getirilen kuzuların Balıkesir'de kesilip tekrar piyasaya sürüldüğünü ifade etti.
Üretici ve Tüketiciyi Zarara Uğratan Durum
Çelik, Balıkesir'deki küçükbaş hayvan varlığının İstanbul'un günlük tüketimini dahi karşılamayacak seviyede olduğunu belirterek, bu durumun sürdürülebilir olmadığını vurguladı. Üreticinin ve tüketicinin zarar gördüğünü dile getiren Çelik, etiketleme konusundaki sorunun güveni zedelediğini söyledi.
Etiketleme ve Güven Sorunu
Çelik'in açıklamalarına göre, mezbaha sertifikasından başka etin menşeini anlamanın mümkün olmadığı bu durum, tüketicilerin güvenini sarstığı gibi fiyatları da arttırıyor. 'Balıkesir kuzusu' etiketiyle satılan etlerin gerçekte farklı illerden getirilip Balıkesir'de kesildikten sonra piyasaya sürülmesi, sektörde güven problemine neden oluyor.