Patlıcan Turşusu Tarifi
Sonbaharın gelmesiyle birlikte mutfaklarımıza kış hazırlığı telaşı hakim oldu.
Lezzetli ve Geleneksel Bir Tarif: Patlıcan Turşusu
Reçeller, salçalar ve elbette turşular...
Güneydoğu ve İç Anadolu Mutfağının Vazgeçilmezi
Ancak aralarında öyle bir lezzet var ki, hazırlık süreci biraz meşakkatli olsa da, sonuç her zahmete değer: Patlıcan turşusu. Özellikle Güneydoğu ve İç Anadolu mutfaklarının vazgeçilmezi olan bu turşu, haşlanmış patlıcanların içine doldurulan sarımsak, biber ve havuçlu dolgusuyla damaklarda unutulmaz bir tat bırakıyor.
Lezzetli ve Tarihi Bir Miras: Patlıcan Turşusu
Geleneksel yöntemlerle fermente edilerek olgunlaştırılan patlıcan turşusu, sofralarımıza hem lezzet hem de tarihi bir miras taşıyor.
Malzemeler ve Yapılışı
MALZEMELER
1kg. küçük boy patlıcan
2 adet yeşil biber
6 diş sarımsak
2 adet havuç
2 adet kırmızı biber
1 su bardağı ince ince doğranmış lahana
1 tatlı kaşığı şeker
1 adet limon
Salamurası için:
1 su bardağı üzüm sirkesi
3 yemek kaşığı kaya tuzu
1 tatlı kaşığı toz şeker
3 su bardağı su
YAPILIŞI
Patlıcan turşusu için patlıcanları yıkayın.
Sap kısımlarını kesmeden, sadece baş kısımlarını alın.
Geniş bir tencereye yerleştirip üzerlerini geçecek kadar su ekleyin.
Patlıcanlar yumuşayana kadar haşlayın.
Haşlanmış patlıcanların suyunu süzün ve soğumaları için kısa süre soğuk su içinde bekletin.
Havuçları rendeleyin; biber, lahana ve sarımsağı küçük parçalar halinde doğrayın.
Tüm sebzeleri derin bir kapta karıştırın.
Ardından sularını süzüp, karnıyarık yapar gibi ortalarından kesik atın.
Hazırladığınız sebze karışımını patlıcanların içine doldurun.
Pamuklu iplerle patlıcanları bağlayın.
Doldurulmuş patlıcanları dikkatlice cam kavanozlara yerleştirin.
Aralara isteğe göre biber ekleyebilirsiniz. Üzerlerine tuz, şeker, sirke ve suyu ekleyin.
Kavanozlar serin, karanlık bir ortamda muhafaza edilmelidir.
Afiyet olsun.