Türkiye'de Deli Dana Hastalığı Yayılma Endişesi Artıyor mu?

Ankara ve Bolu’da Creutzfeldt-Jakob Hastalığı (CJD) iddialarının ardından kamuoyunda oluşan panik, uzmanlar tarafından değerlendirildi. Veteriner Hekimler Derneği Başkanı Dr. Gülay Ertürk, hastalığın etkeninin virüs değil, pişirme ve dezenfeksiyonla yok edilemeyen bir protein (prion) olduğunu belirtti. Ertürk, Türkiye’de hayvanlarda resmî olarak doğrulanmış bir vakanın bulunmadığını vurguladı.

Ankara Bilkent Şehir Hastanesi’nde bir hastaya "Deli Dana Hastalığı" (CJD) teşhisi konulduğu yönündeki iddiaların ardından, Sağlık Bakanlığı ve hastane yönetimi hala kesin bir teşhisin olmadığını belirtti.

Veteriner Hekimler Derneği Başkanı Dr. Gülay Ertürk’ten Açıklamalar

Veteriner Hekimler Derneği Başkanı Dr. Gülay Ertürk, hastalığın özellikleri ve Türkiye’deki hayvancılık riskleri konusunda kamuoyunu bilgilendirdi.

Hastalığın Etkeni Prion, Pişirmeyle Yok Olmuyor

Cumhuriyet'in aktardığına göre Dr. Gülay Ertürk, sığırlarda görülen ve merkezi sinir sistemini etkileyen bu ölümcül hastalığın bilinmeyen yönlerine dikkat çekti. "Deli dana hastalığı, etkeni bakteri veya virüs değil, yanlış katlanmış bir protein olan priondur. Bu nedenle olağan dezenfeksiyon ve pişirme yöntemleriyle yok edilemez."

Hastalığın Bulaşma Yolları ve Riskleri

Hastalığın sığırlara, enfekte hayvan dokularının karıştığı et-kemik unları içeren yemlerle bulaştığını belirten Ertürk, insanlara ise ancak enfekte hayvanın beyin ve omurilik gibi yüksek riskli dokularının gıdaya karışması durumunda geçebileceğini ifade etti.

Türkiye'nin Aldığı Önlemler ve Durumu

Hastalığın 1986 yılında İngiltere’de ortaya çıktığını ve dünya çapında krize sebep olduğunu hatırlatan Ertürk, Türkiye'nin aldığı önlemlerin güvence sağladığını söyledi. Yem yasağı ve veteriner kontrolleri gibi önlemlerle Türkiye'nin risk altında olmadığını belirtti.

İLGİLİ HABERLER