Altın fiyatları neden düşerken, gümüş fiyatları neden sabit kalıyor? - Piyasa Analizi

Ünlü ekonomi gazetecisi Barış Soydan, piyasalarla ilgili önemli bir uyarıda bulundu. Özellikle altın ve gümüş fiyatlarındaki düşüşlerle ilgili merak edilenleri yanıtlayan Soydan, "Altın neden düşüyor, gümüş niye düşmüyor?" sorusuna açıklık getirdi. Soydan'ın bu konudaki değerlendirmeleri yatırımcılar tarafından merakla takip ediliyor.

Barış Soydan'dan Türkiye Ekonomisi Analizi

Ünlü ekonomi gazetecisi Barış Soydan, son yayınında Türkiye ekonomisine dair önemli uyarılarda bulundu. Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay'ın "sert iniş" ve "uzun süre sıkı para politikası" açıklamalarını masaya yatıran Soydan, altın ve gümüş piyasalarındaki hareketlilikten Borsa İstanbul'daki dev satışlara kadar geniş bir yelpazede çarpıcı analizler paylaştı.

Akçay'ın Uyarıları

Barış Soydan, bugünkü videosuna Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay'ın Londra'daki konuşmasından bir kesitle başladı. Akçay'ın "Sert inişten ne kadar korkarsanız, ihtimal o kadar artar" sözlerini aktaran Soydan, "sert iniş" kavramını, "Merkez Bankası'nın şu an uyguladığı yüksek faiz, sıkı para politikası yüzünden Türkiye'nin ağır bir durgunluğa girmesi, ani bir durgunluğa girmesi yani ekonominin bir anda durması" olarak açıkladı. Soydan, Akçay'ın "Türkiye'de sert iniş olacak diye biz sıkı para politikasından, yüksek faizden falan vazgeçmeyeceğiz. Faiz, yüksek faiz uzun sürecek" uyarısını da vurguladı.

Altın Rallisi ve Konut Satışları

Geçtiğimiz yıl yüksek faize rağmen konut satışlarındaki artışa dikkat çeken Soydan, Merkez Bankası'nın bu durumu "altındaki ralliye" bağladığını belirtti. TCMB'nin blog yazısına göre, Eylül 2023 sonrası altın fiyatlarındaki keskin artış, özellikle geleneksel olarak altın birikimi yapan kesimin servetini artırarak konut ve otomobil talebini körükledi. Ancak altın için rüzgarın şimdilik terse döndüğünü belirten Soydan, ons altının 3500 dolarlardan 3200 doların altına gerilediğini ve %2'lik bir düşüş daha yaşadığını ifade etti.

Gümüş ve Sanayi Talebi

Altındaki düşüşe rağmen gümüşün direndiğini vurgulayan Soydan, bunun nedenini gümüşün güçlü sanayi talebine bağladı. "Gümüşün sanayi talebi de var. Amerika ile Çin arasındaki anlaşma, önümüzdeki dönemde ticaretin korkulduğu kadar azalmayacağı anlamına geliyor. Çin fabrikaları mesaiye devam edecek ve... gümüş talebi önümüzdeki dönemde güçlü kalacak." Özellikle güneş panelleri ve elektrikli araçlar gibi sektörlerde gümüş talebinin yüksek olduğunu belirtti.

Dev Holdinglerin Zararları ve Mevduat Faizleri

Cevdet Akçay'ın uzun süreli yüksek faiz uyarısının reel sektör için kötü haber olduğunu ifade eden Soydan, Türkiye ekonomisinin iki önemli motoru Sabancı ve Koç Holding'in ilk çeyrek bilançolarına dikkat çekti. Sabancı Holding'in 4.5 milyar TL, Koç Holding'in ise 3 milyar TL zarar açıkladığını belirterek, "Bunun arkasında sıkı para politikasının etkisini görüyoruz" dedi. Bankaların mevduat faizlerinin %50'nin üzerine, hatta TEB, Fibabanka, Alternatifbank ve Anadolubank gibi bazı bankalarda hoş geldin faiziyle %52'ye ulaştığını belirten Soydan, yatırımcıları uyardı.

Borsa İstanbul'da Dev Satışlar ve Spekülasyonlar

Borsa İstanbul'un günü sınırlı bir artışla kapattığını belirten Soydan, Bank of America'nın (BofA) son iki günde yaklaşık 11 milyar TL'lik devasa satış yaptığına dikkat çekti. Soydan, ayrıca Tera Menkul, Şişe ve Migros'a yoğun para girişi olduğunu, Akbank, Türk Hava Yolları ve Aselsan'dan ise para çıkışı yaşandığını belirtti. Ekonomi gündemine dair bu kritik analizler, yatırımcıların önümüzdeki döneme daha temkinli yaklaşması gerektiğinin sinyallerini veriyor.

İLGİLİ HABERLER