Connecticut Üniversitesi (UConn) Tıp Fakültesi tarafından yürütülen bir klinik çalışma, ceviz yemenin bağırsak sağlığını iyileştirdiğini ve kolon kanseri riskini azaltabileceğini ortaya koydu.
Cevizde doğal olarak bulunan ellagitanninler, bağırsak mikrobiyotası tarafından urolithin A adlı güçlü anti-enflamatuar moleküllere dönüştürülüyor. Bu moleküller, bağışıklık sistemini olumlu etkileyerek kanser karşıtı etkiler gösterebiliyor.

Dr. Daniel Rosenberg liderliğindeki araştırma ekibi, ceviz tüketimiyle urolithin A seviyeleri yükselen hastalarda:
İltihap göstergelerinde belirgin düşüş, Kolon poliplerindeki bağışıklık hücrelerinde olumlu değişimler gözlemledi.
Klinik Deney Nasıl Gerçekleşti?
40-65 yaş arasında, kolon kanseri riski yüksek 39 kişi çalışmaya alındı.
Katılımcılar, başlangıçta ellagitannin içeren yiyeceklerden uzaklaştırıldı.
Sonraki 3 hafta boyunca sıkı denetim altında ceviz ağırlıklı beslenme uygulandı.
Araştırma sonunda yapılan kolonoskopilerde ceviz tüketiminin bağırsak hücre düzeyinde etkileri ileri düzey görüntüleme ile incelendi.
Ana Bulgular:
Urolithin A seviyeleri yüksek olan hastalarda, iltihap proteinleri ve ileri evre kolon kanserinde görülen vimentin proteini düşük çıktı.

Özellikle obez bireylerde, cevizle birlikte bağırsaklardaki faydalı dönüşüm daha güçlü oldu.
Urolithin A'nın, kolon poliplerinde doğrudan olumlu hücresel etkileşimlere neden olduğu gösterildi.
Bu çalışma, cevizdeki ellagitanninlerin kanser önleyici diyetlerde güçlü bir yere sahip olduğunu gösteriyor. Günde bir avuç ceviz tüketmek, uzun vadeli sağlık için kolay ve etkili bir adım.