Meğer hala Azteklerden kalma icatları günlük hayatta kullanıyormuşuz

Azteklerden kalan ama hala kullandığımız çok sayıda icat bulunuyor. Bu çikolatadan patlamış mısıra kadar uzanıyor.

Sadece 2 yüzyıl Orta Amerika'da hüküm süren Aztek uygarlığından günümüz kalan pek çok icat bulunuyor. Çok sayıda uygulamaya öncülük eden Aztekler günlük yaşamımıza da yön verdi.

AZTEKLERDEN BİZE MİRAS KALAN GÜNLÜK İCATLAR
Aztekler kakao çekirdeklerinde Çikolata: Aztekler, "xocolatl" adı verilen acı bir içecek üretirlerdi. Bu içecek, modern çikolatanın atası kabul ediliyor. Mısır tanelerini ısıtarak patlatan ilk uygarlıklardan biri olan Aztekler, bu atıştırmalığı hem gıda hem de törensel amaçlarla kullanmışlardı.

Tedavi için doğal ilaçlar kullanan Aztekleri Aloe vere ve çarkıfelek çiçeği gibi bitkileri kullanırlardı. Söğüt kabuğundan elde ettikleri salisilik asitle modern ağrı kesicilerin temel bileşenini keşfetmişlerdi.

Lateks üretimini bilip işlemesini başaran Aztekler, kauçuk malzemeleri spor toplarında ve ritüel eşyalarında kullanmışlardı.
Aztekler, her kesimden çocuğa eğitim verilmesini esas alan ilk medeniyetlerden biriydi. Erkek çocuklara tarım ve savaş eğitimi verilirken kız çocukları ev işleri ve dini törenlerde eğitilirdi.

Tarım verimliliğini artırmak için geliştirilen chinampas adı verilen yüzen bahçeler, bugün hidroponik tarımın öncüsü sayılıyor.
Aztekler ayrıca hijyene de önem verirlerdi.

İşte dikkat çekici Aztek temizlik anlayışı:

Xiuhamolli gibi bitkilerden sabun üretip hem bedenlerini hem de giysilerini temizliyorlardı. Zamk, amber yağı, balsam ve çiçek özlerinden elde ettikleri karışımlarla vücut kokularını gideriyorlardı. Odun külü, bal, tuz ve hatta idrardan oluşan karışımlarla ağız hijyenine önem verirlerdi.

Atık suların temiz su kaynaklarına karışmaması için kamu çalışanları tarafından toplanan atıklar, gübre olarak tarlalarda kullanılıyordu.

ASTRONOMİDE DE BİLGİLİYDİLER
Aztekler, astronomide de önemli buluşlara imza attılar. Gökyüzü olaylarına ilişkin son derece bilgili olan Aztekler, takvim sistemleri, gözlemevleriyle de dikkat çekiyordu.

Gözlemevleri: Güneş ve ay hareketlerini dev taş gözlemevlerinde takip ederek tarım ve dini törenlerin zamanlamasını belirliyorlardı.

Takvim Sistemleri: 260 günlük Tonalpohualli ve 365 günlük Xiuhpohualli adında iki ayrı takvim kullanan Aztekler, aynı zamanda Venüs’ün hareketlerini de dikkatle izliyorlardı.

İLGİLİ HABERLER