PKK Silah Bırakma Kararının Ardından Türkiye Yeni Döneme Geçiyor

PKK'nın silah bırakma kararının ardından Türkiye, silahların toplanması ve örgüt mensuplarının akıbetinin belirlenmesi için hazırlanıyor. Örgüt yöneticilerine toplu konumlanma izni yok. YPG'nin geleceği Şam yönetimiyle belirlenecek. Türkiye süreci titizlikle izleyecek ve silahları incelenecek. Türkiye'nin sabırlı olması gerektiği vurgulanıyor.

PKK’nın silah bırakma ve kendini feshetme kararını açıklamasının ardından, Türkiye yeni dönemin en kritik aşamasına geçmeye hazırlanıyor. Sürecin ikinci perdesinde odak noktası, silahların toplanması ve örgüt mensuplarının akıbetinin belirlenmesi olacak. Haziran ayı itibarıyla Irak’ın Süleymaniye ve Erbil kentlerinde iki ayrı komisyonun faaliyete geçeceği, bu komisyonlarda MİT, Irak Merkezi Hükümeti ve Kuzey Irak Yönetimi temsilcilerinin birlikte çalışacağı bildirildi.

PKK’nın elindeki silahların teslim alınması, detaylı incelemeye tabi tutulması ve gerektiğinde imha edilmesi planlanıyor. Sürecin tamamı Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) tarafından 7/24 takip edilecek. Fesih ve silah bırakma kararının sözde bir hamle mi, yoksa gerçek bir dönüşüm mü olduğu, farklı kanallardan elde edilecek bilgilerle analiz edilecek.

Örgüt yöneticilerine “toplu konumlanma” izni yok

Silah teslimi kadar dikkat çeken bir diğer detay ise örgütün üst düzey kadrolarının konumlandırılmasıyla ilgili alınan önlemler. Sayılarının yaklaşık 250 olduğu belirtilen PKK üst yönetiminin, ne Irak ne de Suriye topraklarında kalmalarına izin verilecek. Bu kişilerin üçüncü ülkelere bireysel olarak geçiş yapmalarına izin verilebileceği, ancak tek bir ülke içinde toplu şekilde yerleşmelerine kesinlikle müsaade edilmeyeceği açıklandı.

Türkiye, bu sürecin herhangi bir dış devletin garantörlüğüne ihtiyaç duymadan yürütüleceğini, tüm adımların Irak ve Suriye yönetimleriyle birlikte koordine edileceğini bildirdi.

YPG’nin geleceği Şam yönetimiyle belirlenecek

PKK’nın Suriye kolu olan YPG ile ilgili süreç ise doğrudan Şam yönetimiyle yürütülecek. Türkiye ve Suriye’nin ortak görüşüne göre, Suriyeli olmayan YPG mensupları ülkeden çıkarılacak, kalanlar ise Şam’a entegre edilerek siyasal sürece dahil olacak. Her iki ülke de Suriye’nin kuzeyinde ayrı bir askeri veya özerk yapı oluşmasına izin vermeyeceğini net şekilde ortaya koydu.

Bu kapsamda, YPG’nin silah bırakması da PKK ile eş zamanlı bir süreç olarak ilerleyecek. Türkiye’nin bu bölgelerdeki askeri varlığı da, sürecin sahada sağlıklı ilerlemesi ve yeni silahlı oluşumların önlenmesi için devam edecek.

Türkiye bölgede kalacak, süreci titizlikle izleyecek

Örgüt içindeki bazı unsurların yeni bir yapılanmaya gitme ihtimali karşısında, Türkiye hem Irak’ta hem de Suriye’de gözlem ve müdahale kapasitesini sürdürecek. AK Parti kaynakları, bu süreçte sabırlı olunması gerektiğini belirterek, “Sahadaki uygulama süreci zaman alacaktır. Bir anda sonuç alınması beklenmemeli” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye aynı zamanda MİT’in sahadaki gözlemlerine göre, ilerleyen dönemde kapsamlı demokratikleşme adımlarını da gündemine alacak. Ancak bu reformların hiçbirinin, ülkenin güvenlik ve bütünlüğüne aykırı düşecek bir boyut taşımayacağı vurgulanıyor.

Silahlar Türkiye tarafından incelenecek

TGRT Haber Ankara Temsilcisi Fatih Atik’in verdiği bilgiye göre, teslim edilen her silahın Türkiye tarafından detaylıca inceleneceği ve bu silahların Türkiye topraklarında kullanılıp kullanılmadığının tespit edileceği bildirildi. Silah teslim sürecinin yaz ayları boyunca devam etmesi bekleniyor.

İkinci Aşama Başlıyor! PKK’nın Teslim Ettiği Silahları Türkiye Alacak yazısı ilk önce Haberin Burada üzerinde ortaya çıktı.

İLGİLİ HABERLER