Etlerde başlayan bozulmalar, bakterilerin çoğalmasına neden olabilir

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Hüsrev Diktaş, etlerin kesim sonrası en geç 2 saat içinde buzdolabına konulması gerektiğini belirtti.

Uzmanlar Uyarıyor: Kurban Kesiminde Hijyen Kurallarına Dikkat Edilmeli

Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi'nden Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Hüsrev Diktaş, hijyenik olmayan ortamlarda yapılan kesimlerin şarbon gibi ölümcül hastalıklara dahi yol açabileceğini belirtti.

Kurban Kesimi Hijyenik Ortamlarda Yapılmalı

Doç. Dr. Diktaş, bayram süresince halk sağlığını korumak adına dikkat edilmesi gereken hijyen kuralları ile ilgili uyarılarda bulundu. Kurban kesiminin mutlaka ehil kişiler tarafından ve hijyenik ortamlarda gerçekleştirilmesi gerektiğini vurgulayan Diktaş, kesim sırasında çıplak etle temasın şarbon gibi enfeksiyon hastalıklarına yol açabileceğini belirtti.

Etlerin Saklanması Önemli

Yaz aylarında sıcak hava koşullarının etleri hızla bozabileceğine dikkat çeken uzman, kesim sonrası etlerin hızla küçük parçalara ayrılarak saklanması gerektiğini belirtti. Aksi takdirde bozulan etler, salmonella gibi bakteriyel enfeksiyonlara yol açarak sağlık sorunlarına neden olabilir.

İdrar Temasından Kaçının

Uzmanlar, kurban kesimi sırasında idrar teması yaşanması durumunda o etin tüketilmemesi gerektiğini vurguluyor. Doç. Dr. Diktaş, mesane kesilmesi gibi durumlarda ete idrar bulaşabileceğini belirterek, bu tür etlerin kontrollü şekilde ayrılması veya hiç tüketilmemesi gerektiğini söylüyor.

Sakatatların Temizliği Hayati Önem Taşıyor

Doç. Dr. Diktaş, sakatatların (karaciğer, akciğer, böbrek, beyin vb.) temizliğinin önemine dikkat çekiyor. Sakatatların iyi temizlenmesi ve yüksek sıcaklıkta pişirilmesinin paraziter ve viral enfeksiyonlara karşı koruyucu olduğunu belirtiyor.

İLGİLİ HABERLER