Şıhıl Mahşi: Hatay Mutfağının En Özel Lezzeti
Hatay’ın zengin mutfak kültüründen çıkan şıhıl mahşi, kabak dolmasının en özel halini temsil ediyor. Özenle kızartılan kabakların içine doldurulan nefis kıymalı iç harcıyla damaklarda unutulmaz bir tat bırakan bu yöresel tarif, hem göze hem mideye hitap ediyor. İşte, mutfağınıza otantik bir hava katacak şıhıl mahşi tarifi!
Maharetli Ellerden Çıkma Bir Lezzet: Şıhıl Mahşi Tarifi
Malzemeler:
Kabaklar için:
1 kg kabak
1 çay bardağı sıvı yağ
İç harç için:
2 adet yemeklik doğranmış soğan
1 yemek kaşığı dolmalık fıstık
1 yemek kaşığı domates salçası
500 gr dana kıyma
2 çay kaşığı tuz
2 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pul biber
1 su bardağı haşlanmış nohut
1 avuç doğranmış maydanoz
Salçalı naneli sos:
1 yemek kaşığı domates salçası
1 su bardağı su
1 tatlı kaşığı kuru nane
Servis için:
1 su bardağı çırpılmış yoğurt
Şıhıl Mahşi Nasıl Yapılır?
Hazırlık Aşaması: Kabakları iyice yıkayıp dış yüzeyine çatal yardımıyla dekoratif çizikler atın. Ortadan ikiye böldüğünüz kabakların içini oyun, çıkan iç kısımları daha sonra kullanmak üzere ayırın.
Kızartma İşlemi: Kabakları kızgın yağda hafifçe yumuşayana kadar kızartın.
İç Harç Hazırlığı: Başka bir tencerede sıvı yağla soğanları kavurun. Fıstıkları ekleyin. Salçayı ilave edip kokusu çıkana kadar karıştırın. Ardından kıymayı, baharatları ve nohutları da ekleyip karışımı pişirin. En son maydanozu ekleyerek ocağı kapatın.
Doldurma ve Pişirme: Kabakların içine kıymalı harcı yerleştirin. Üzerine daha önce çıkardığınız kabak içinden bir parça koyun. Tüm dolmaları fırın kabına dizin. Üzerine salçalı naneli suyu gezdirin ve önceden ısıtılmış 180°C fırında yaklaşık 30 dakika pişirin.
Sunum: Servis sırasında çırpılmış yoğurdu ve fırından çıkan sosu üzerine dökün. Yanında sıcak pideyle servis ederek Antakya’ya özgü bu lezzeti sevdiklerinizle paylaşın.