Evde Akşam Yemeğine Fark Katan Tarif: Pratik ve Lezzetli Hünkar Beğendi Yemeği Nasıl Yapılır?

Osmanlı saray mutfağının baş tacı, etin en lezzetli haliyle buluşan, dumanı üstünde tüten "Hünkar Beğendi" yemeğinin sırrı artık sizin mutfağınızda. Bu klasik yemeğin orijinal tadını yakalamanın tüm inceliklerini ve adım adım yapılışını keşfedin.

Hünkâr Beğendi Tarifi

Tarih kokan mutfakların en nadide yemeklerinden biri olan Hünkar Beğendi, Osmanlı saray mutfağının ihtişamını sofralarımıza taşıyan lezzetlerden biridir.

Hikayesi

Rivayete göre, Sultan Abdülaziz'in daveti üzerine İstanbul’a gelen Fransız İmparatoriçesi Eugénie, bu yemeği tattığında hayran kalmış ve padişaha “Hünkâr çok beğendi mi?” diye sormuştur. İşte o günden sonra, bu nefis yemek “Hünkâr Beğendi” olarak anılmaya başlamıştır.

Malzemeler

2 yemek kaşığı tereyağı

1 adet soğan

500g kuşbaşı kuzu eti

1 diş sarımsak

1 adet biber

1 adet domates

Karabiber

1 tatlı kaşığı biber salçası

1,5 su bardağı sıcak su

Tuz

Beğendi için:

2 yemek kaşığı tereyağı

2 yemek kaşığı un

4 adet köz patlıcan

Yarım su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri

Tuz

Muskat

1 çay bardağı süt

Yapılışı

Öncelikle uygun bir tencerenin içerisine 2 yemek kaşığı tereyağını ekleyerek eritmeye başlayalım.

Erittiğimiz tereyağına 1 adet yemeklik doğranmış soğanı ilave edelim ve kavurmaya başlayalım.

Soğanların kavrulmasının ardından 500 gr kuşbaşı kuzu veya dana etimizi tencerenin içerisine aktaralım.

Suyunu çekmiş etin üzerine 1 diş sarımsak, 1 adet yeşil biber, 1 adet domates, 1 tatlı kaşığı biber salçası, tuz ve karabiber ilave ederek güzelce karıştıralım.

Bu aşamada istediğiniz veya sevdiğiniz bir baharat çeşidi varsa ekleyebilirsiniz.

Daha sonra etlerimizin üzerine 1.5 su bardağı sıcak su ekleyerek tencerenin kapağını kapatalım ve yaklaşık 30 dakika boyunca pişirmeye bırakalım.

Bu esnada beğendimizi hazırlamak için uygun bir tavanın içerisine 2 yemek kaşığı tereyağını ekleyerek eritelim.

Erittiğimiz tereyağının üzerine 2 yemek kaşığı unu ilave edelim.

Unumuzu yakmadan güzelce kokusu çıkana kadar kavurma işlemini gerçekleştirelim.

Kavrulan unumuzun üzerine 4 adet közlenmiş ve doğranmış patlıcanı ekleyelim ve patlıcanları ezerek karıştıralım.

Sonra üzerine yarım su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri, tuz ve muskatı ilave ederek karıştırmaya devam edelim.

Kaşar peynirler eridikten sonra üzerine 1 çay bardağı süt ekleyelim ardından karıştıralım ve beğendinin sütü çekip toparlanmasını sağlayalım.

Servis tabağının tabanına hazırladığımız beğendiyi yerleştirelim, üzerine de etlerimizi ekleyelim.

Son olarak üzerine doğranmış maydanoz serperek Hünkar beğendinizi dilediğiniz gibi servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.

İLGİLİ HABERLER