Bir kek pişirilmeden önce fırın tercihi çok önemlidir. Farklı fırın türlerinde kekin pişme süresi kadar lezzeti de tamamen değişir. Elektrikli fırınlar çoğu zaman daha sabit bir ısı sağlarken fanlı fırınlar ise sıcak havayı fırın içerisinde eşit bir şekilde dağıtır.
KEK FANLI FIRINDA MI PİŞER?
Kek pişirirken fansız ya da fanlı fırın tercihi kekin türüne değişmelidir. Fanlı fırınların sıcak havayı eşit bir şekilde dağıtması kekin her yanının aynı anda pişmesine yardımcı olur. Yinede fanlı moda pişirilen kekler bazı durumlarda daha kuru olabilir.
Bu sebeple daha yumuşak bir kek elde etmek için fansız mod tercih edilebilir. Fansız modda kekin pişirme işlemi süre almasına rağmen sıcaklık her bir yana dağılır. Bu gibi bir durumda kekin içi daha nemli kalır.
Ankastre fırınlarda hem fanlı hem de fansız mod vardır. Bu nedenle de hem tarif hem kişisel tercih tercihler neticesinde en uygun modu seçmek gerekir. Klasik kek tariflerinde fansız mod seçildiği görülürken daha hızlı pişirme işlemi isteniyorsa fanlı mod kullanılmalıdır.
ANKASTRE FIRINDA KEK NASIL PİŞİLİR?
Ankastre fırında kek pişirmek hem pratik hem de lezzetlidir.
🧁 Fırını 180°C'ye ayarlayarak önceden ısıtın. Bu işlem kekin eşit bir şekilde pişmesini sağlar.
🧁 Hamurunu hazırlayarak un, şeker, yumurta, yağ ve kabartma tozu gibi temel malzemeleri iyice karıştırın.
🧁 Kek kalıbınızı yağlayarak hamuru kalıba dökün.
🧁 Kek kalıbını önceden ısıtılmış fırına yerleştirin.
🧁 Kekinizi yaklaşık 30-40 dakika kadar pişirin. Kekin bu sürede pişip pişmediğini kontrol etmek adına bir kürdan kullanmak mümkündür. Kürdan temizse kek pişmiştir.
🧁 Kekinizi fırından çıkararak kalıpta 10-15 dakika kadar soğumaya bırakın. Daha sonrasında da kalıptan çıkararak tamamen soğumasını bekleyin.