Yunanistan ve Mısır, Doğu Akdeniz'deki istikrarı korumayı amaçlayan siyasi işbirliğini derinleştirmek için Çarşamba günü stratejik ortaklık anlaşması imzalayacak.
Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah el-Sisi, Atina’da Yunanistan Cumhurbaşkanı Konstantinos Tassoulas ile yaptığı görüşmede, “İlişkilerimiz geleneksel ve tarihidir. Bu ilişkiyi geliştirmek için sağlam bir temele sahibiz. Bugün stratejik ortaklık için ortak bir bildiriyi imzalama fırsatımız olacak,” sözleriyle anlaşmayı duyurdu.
Sisi, Başbakan Kiryakos Miçotakis ile de bir araya gelecek. Görüşme, tarafların geçen yıl kurmaya karar verdikleri üst düzey yetkililerden oluşacak bir işbirliği konseyi çerçevesinde gerçekleştirilecek.
MASADA GÖÇMENLER VAR
Yunan yetkililere göre iki lider, uluslararası hukuka saygının barış için şart olduğunu vurgulayan ortak tutumlarını yineleyecek.
Görüşmenin, Gazze’de süren savaş nedeniyle daha da kırılgan hale gelen bölgede istikrar çağrısıyla sonuçlanması bekleniyor.
İkili gündemin en önemli başlıklarından biri de göç olacak. Avrupa ülkeleri, 106 milyonluk nüfusu ve ekonomik zorlukları nedeniyle Mısır’dan kaynaklanabilecek düzensiz göç dalgalarından uzun süredir endişe duyuyor.
Mısır, 2016 yılında kuzey kıyılarından düzensiz göçü büyük ölçüde durdurdu. Ancak Girit ve Gavdos adalarında, çoğu Afganistan ve Mısır kökenli göçmenlerin sayısında son dönemde ciddi artış yaşandı.
Avrupa Birliği, geçen yıl Mısır ile ilişkilerini geliştirme yönünde 7.4 milyar euroluk bir mali destek paketi açıklamıştı.
Bu hamle, göçmen akınını durdurma çabasının bir parçasıydı. Geçtiğimiz ay Avrupa Komisyonu, insan hakları sicili tartışmalı olan Mısır’ı “güvenli ülkeler” listesine ekleyerek iltica başvurusu reddedilen kişilerin geri gönderilebileceği ülkeler arasına dahil etti.