Kalp Hastalığı Taşıyan Kadınların Gebelikte Dikkat Etmesi Gerekenler

Kalp hastalıkları gebelikte risk oluşturabilir. Memorial Antalya Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Nuri Cömert, gebelik sürecinde kalp hastalığı bulunan kadınları uyarıyor. Gebelik öncesi kardiyolojik değerlendirmenin önemini vurguluyor ve riskli durumlarda gebeliğin önerilmediğini belirtiyor. Kalp deliği ve kapak hastaları bireysel olarak değerlendirilmeli.

Kalp hastalıkları gebelikte risk oluşturabilir


Memorial Antalya Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Nuri Cömert, kalp hastalığı bulunan kadınların gebelik sürecinde yaşanabilecek riskler hakkında uyarılarda bulundu. Özellikle siyanotik konjenital kalp hastalığı gibi bazı doğumsal kalp rahatsızlıklarının, anne ve bebek sağlığını tehlikeye atabileceğini belirten Cömert, bu gibi durumlarda gebeliğin tıbben önerilmediğini ifade etti.

Kalp yükü gebelikte artıyor


Dr. Cömert, gebelikle birlikte kalp atım hızında artış, damar duvarlarında zayıflama ve kalbe binen yükte belirgin artış yaşandığını söyledi. “Gebeliğin 5 ila 8. haftasında başlayan bu fizyolojik değişimler, bazı kalp hastaları için ciddi komplikasyonlara neden olabilir” diyen Cömert, istirahat halinde bile nefes darlığı yaşayanların, ileri evre kalp yetersizliği bulunanların gebelikten kaçınması gerektiğini vurguladı.

Doğum sonrası dönem de dikkat istiyor


Uzman Dr. Cömert, doğum sonrası erken dönemin de gebelik kadar önemli olduğunun altını çizerek, dolaşım sisteminde yaşanan ani değişimlerin dikkatle izlenmesi gerektiğini belirtti.

Kalp hastalarının gebelik planlaması ekip işidir


Gebelik öncesinde kalp hastalarının mutlaka kardiyolojik değerlendirmeden geçmesi gerektiğini vurgulayan Cömert, bu sürecin bir ekip çalışmasıyla yürütülmesi gerektiğini söyledi:
“Kadın doğum uzmanı, kardiyolog ve anne adayı iş birliği içinde ilerlemeli. Gerekirse psikolojik destek verilmeli ve riskli gebelikten vazgeçilmesi yönünde bilgilendirme yapılmalıdır.”


Kalp deliği ve kapak hastaları bireysel değerlendirmeli


Cömert, kalbinde delik olan ya da kapakçık problemi yaşayan hastaların duruma göre gebelik planlaması yapabileceğini belirtti. Uygun şartlar sağlandığında, ameliyat sonrası önlemlerle gebeliğe izin verilebileceğini söyledi.

Ritim bozukluğu ve hipertansiyon kontrol altına alınabilir


Gebelik planlayan ritim bozukluğu veya hipertansiyon hastalarının da uzman kontrolünde sağlıklı bir hamilelik geçirebileceğini aktaran Cömert, tedavi edilebilir ritim problemleri için ablasyon işlemi önerdi.

İLGİLİ HABERLER