05 Ekim 2025
İstanbul
Hafif yağmur
17°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
En Son Olay Biyografi Vedat Başaran kimdir? MasterChef'in konuğu şef Vedat Başaran'ın biyografisi

Vedat Başaran kimdir? MasterChef'in konuğu şef Vedat Başaran'ın biyografisi

Bu hağafta MasterChef'in konuğu olarak Vedat Başaran, Osmanlı yemeklerinin tanınmasına büyük katkı sağlayan bir isim olarak karşımıza çıkıyor. Türk mutfağına önemli hizmetler sunan ünlü şef, MasterChef yarışmacılarına Osmanlı Mutfağı'na özgü yemekler hakkında bilgi verecek. Program öncesi Vedat Başaran'ın kariyeri ve hayatı gündemin en önemli konularından biri haline geldi. "Vedat Başaran kimdir, kaç yaşında, nereli, nerelerde çalıştı?" gibi soruların yanıtları merakla bekleniyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

MasterChef, yeni bölümünde Vedat Başaran ı ağırlıyor.

Haftanın son eleme adayının belli olacağı gecede, Şef Vedat Başaran mutfağa ve mesleğe dair tecrübelerini yarışmacılara aktaracak.

Bu kapsamda Şef Vedat Başaran ın biyografisi programı yakından takip eden izleyiciler tarafından araştırılmaya başlandı.

Peki, MasterChef in konuğu Vedat Başaran kimdir, kaç yaşında, nereli?  İşte detaylar...

VEDAT BAŞARAN KİMDİR, KAÇ YAŞINDA? 

1963 yılında dünyaya gelen Vedat Başaran, Türk Mutfağına olan katkıları ve unutulmuş Osmanlı yemeklerinin gün yüzüne çıkmasına katkıda bulunmuş araştırmacı bir şeftir.   Osmanlıca Türkçesi öğrenerek Türkçe ye çevirmiş olduğu kitaplar sayesinde Osmanlı Mutfağını araştırarak Türk mutfağına büyük katkılar sağlamıştır.

Uludağ Üniversitesi Turizm ve Otelcilik mezunu olan Başaran, Londra da İkram ve Catering hizmetleri üzerine master yapmış ve City and Guilds diploması almıştır.

Aşçılık kariyerine Londra nın seçkin restoranlarında başlayan Başaran, Türkiye ye döndüğünde, Dr.

Tuğrul Şavkay ile Çelik Gülersoy un kurmuş olduğu TURİNG derneğinde çalışmaya başlamıştır.  1990 senesinde, Çırağan Palace Kempinski otelinin kuruluş ekibinde yer alıp, 7 sene boyunca Genel Müdür yardımcısı olarak görev yapmıştır.

Burada görev yaptığı sırada Mutfak Dostları Derneği nin kuruluşuna, yiyecek içecek sektöründen biri olarak büyük destek vermiştir.   İlk restoranı olan Feriye yi 1997 de açmış ve burada Genel Müdür ve Executive Chef pozisyonlarını üstlenmiştir.

Daha sonra Topkapı Sarayı içinde açtığı Karakol Restaurant ile çalışma hayatına devam etmiştir. Şu an NAR Gourmet yönetim kurulu üyesi olarak görev yapan Başaran, aynı zamanda YESAM – Yemek Sanatları Merkezinin de başkanıdır.

Uluslararası bilinirliliği sayesinde Paul Bocuse, Raymond Blanc, George Blanc, Michel Troisgros, Roger Verge and Alain Ducasse gibi dünyaca ünlü şeflerle işbirliği içinde bulunmuştur.   Profesyonel hayatı boyunca birçok ödül alan Başaran, aynı zamanda Mutfak Dostları Derneği, Chaine de Rotisseurs, ve Skal International Istanbul üyesi olup, TUROB başkan yardımcısıdır.  

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *