3.5 yıldır Karadeniz'de devma eden Rusya-Ukrayna savaşı, Avrupa'da derin endişelere yol açıyor. Öyle ki NATO ülkeleri savunma kapasitelerini artırmak için çeşitli adımlar atmaya başladı.
6 AY GÖNÜLLÜ ASKERLİK PLANI
Bu kapsamda harekete geçen Almanya ise, ülkedeki yedek asker sayısını artırmak için 6 aylık gönüllü askerlik planını hayata geçirmeyi planlıyor.
İngiltere merkezli Reuters haber ajansına açıklamalarda bulunan kaynaklar, Almanya’nın söz konusu askerlik planı çerçevesinde, askerlere basit görevler konusunda 6 aylık bir eğitim verileceğini bildirdi.
6 aylık eğitimin gönüllülük esasına dayalı olacağı ifade edilirken, bu planın hayata geçirilmesi halinde Almanya’nın halihazırda 100 bin olan eğitimli yedek asker sayısını iki katına çıkarabileceği öngörülüyor.
İŞ DÜNYASI PANİKTE
Alman hükümetinin gönüllü askerlik konusunda atacağı adımlar iş dünyasında büyük krize neden oldu.
Almanya ordusunun yeni asker bulma çabası, kendileri de personel bulma konusunda zorluklar yaşayan işletmelerde endişeye sebep oldu ifadeleriyle Almaya'daki durumu özetleyen The Financial Times, İş dünyası Almanya'nın zorunlu askerlik ya da benzer bir sistemin hayata geçirilmesi halinde bunun iş piyasasındaki rekabeti artırabileceği düşünülüyor yorumunda bulundu.
The Financial Times'e konuşan iş dünyası temsilcileri, Almanya ordusunu güçlendirme çabalarını desteklediklerini ancak zorunlu askerlik gibi bir sisteme geri dönülmesinin halihazırda kalifiye eleman bulma konusunda zorluk yaşayan şirketler için yeni bir zorluk teşkil edeceğini bildirdi.
Bu 'kritik güvenlik durumunda' Almanya’nın 'silahlı kuvvetlerini güçlendirme çabalarını memnuniyetle karşıladıklarını ancak ordunun sivil personel talebi konusunda rekabet edebileceğini' belirten ülkenin en büyük işveren örgütü BDA’nın direktörü Steffen Kampeter, "Evet, daha fazla aktif askere ihtiyacımız var. Evet, yedek asker sistemini genişletmemiz gerekiyor. Ama sadece güçlü bir ekonomi bunu mümkün kılabilir"ifadelerini kullandı.
"ÇALIŞMA ŞARTLARI ÖNEM KAZANIR"
Silahlı kuvvetlerin işçiler için rekabeti artırması durumunda bu çabalar da daha hayati bir hal alabilir diyen Kampter, "Eğer gerekli personel bizden alınırsa, bu, haftalık çalışma saatleri, çalışma hayatının uzunluğu, yarı zamanlı çalışanların iş piyasasına daha iyi entegre edilmesi gibi meselelerin daha da önemli bir hal alacağı anlamına geliyor" dedi.
Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz yıl Münih kentindeki Ifo enstitüsü tarafından yapılan bir araştırma da zorunlu askerliği hayata geçirmek yerine gönüllü askerlik programını daha çekici kılmak için para harcamanın daha iyi olacağını ileri sürmüştü.
Öte yandan Almanya Maliye Bakanlığı’nın yaptırdığı araştırma, zorunlu askerlik modelinin ülke için yüksek ekonomik maliyetlerinin olacağı, insanların iş ya da eğitim hayatına girişlerini geciktirerek mali şartlarına darbe vuracağını bildirmişti.