04 Temmuz 2025
İstanbul
Açık
20°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
En Son Olay Dünya Almanya, 6 Aylık Gönüllü Askerlik Planıyla Savunma Kapasitesini Artırıyor ve İş Dünyasında Endişe Yaratıyor

Almanya, 6 Aylık Gönüllü Askerlik Planıyla Savunma Kapasitesini Artırıyor ve İş Dünyasında Endişe Yaratıyor

Rusya-Ukrayna savaşı endişeleri artırıyor. Almanya, yedek asker sayısını artırmak için 6 aylık gönüllü askerlik planı yapıyor. İş dünyası, zorunlu askerlik endişesi yaşıyor. Sivil personel talebi rekabeti artırabilir. Silahlı kuvvetlerin işçiler için rekabeti çalışma şartlarını önemli hale getirebilir.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

3.5 yıldır Karadeniz'de devma eden Rusya-Ukrayna savaşı, Avrupa'da derin endişelere yol açıyor. Öyle ki NATO ülkeleri savunma kapasitelerini artırmak için çeşitli adımlar atmaya başladı.

6 AY GÖNÜLLÜ ASKERLİK PLANI


Bu kapsamda harekete geçen Almanya ise, ülkedeki yedek asker sayısını artırmak için 6 aylık gönüllü askerlik planını hayata geçirmeyi planlıyor.

İngiltere merkezli Reuters haber ajansına açıklamalarda bulunan kaynaklar, Almanya’nın söz konusu askerlik planı çerçevesinde, askerlere basit görevler konusunda 6 aylık bir eğitim verileceğini bildirdi.

6 aylık eğitimin gönüllülük esasına dayalı olacağı ifade edilirken, bu planın hayata geçirilmesi halinde Almanya’nın halihazırda 100 bin olan eğitimli yedek asker sayısını iki katına çıkarabileceği öngörülüyor.

İŞ DÜNYASI PANİKTE


Alman hükümetinin gönüllü askerlik konusunda atacağı adımlar iş dünyasında büyük krize neden oldu.

Almanya ordusunun yeni asker bulma çabası, kendileri de personel bulma konusunda zorluklar yaşayan işletmelerde endişeye sebep oldu ifadeleriyle Almaya'daki durumu özetleyen The Financial Times, İş dünyası Almanya'nın zorunlu askerlik ya da benzer bir sistemin hayata geçirilmesi halinde bunun iş piyasasındaki rekabeti artırabileceği düşünülüyor yorumunda bulundu.

The Financial Times'e konuşan iş dünyası temsilcileri, Almanya ordusunu güçlendirme çabalarını desteklediklerini ancak zorunlu askerlik gibi bir sisteme geri dönülmesinin halihazırda kalifiye eleman bulma konusunda zorluk yaşayan şirketler için yeni bir zorluk teşkil edeceğini bildirdi.

Bu 'kritik güvenlik durumunda' Almanya’nın 'silahlı kuvvetlerini güçlendirme çabalarını memnuniyetle karşıladıklarını ancak ordunun sivil personel talebi konusunda rekabet edebileceğini' belirten ülkenin en büyük işveren örgütü BDA’nın direktörü Steffen Kampeter, "Evet, daha fazla aktif askere ihtiyacımız var. Evet, yedek asker sistemini genişletmemiz gerekiyor. Ama sadece güçlü bir ekonomi bunu mümkün kılabilir"ifadelerini kullandı.

"ÇALIŞMA ŞARTLARI ÖNEM KAZANIR"


Silahlı kuvvetlerin işçiler için rekabeti artırması durumunda bu çabalar da daha hayati bir hal alabilir diyen Kampter, "Eğer gerekli personel bizden alınırsa, bu, haftalık çalışma saatleri, çalışma hayatının uzunluğu, yarı zamanlı çalışanların iş piyasasına daha iyi entegre edilmesi gibi meselelerin daha da önemli bir hal alacağı anlamına geliyor" dedi.

Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz yıl Münih kentindeki Ifo enstitüsü tarafından yapılan bir araştırma da zorunlu askerliği hayata geçirmek yerine gönüllü askerlik programını daha çekici kılmak için para harcamanın daha iyi olacağını ileri sürmüştü.

Öte yandan Almanya Maliye Bakanlığı’nın yaptırdığı araştırma, zorunlu askerlik modelinin ülke için yüksek ekonomik maliyetlerinin olacağı, insanların iş ya da eğitim hayatına girişlerini geciktirerek mali şartlarına darbe vuracağını bildirmişti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *