Artemisbet
14 Temmuz 2025
İstanbul
Açık
24°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
En Son Olay Dünya Moğolistan: Bozkırların ve Göçebelerin Ülkesi

Moğolistan: Bozkırların ve Göçebelerin Ülkesi

Moğolistan, devasa ancak neredeyse boş bir ülke. 3,5 milyon insanın yaşadığı ülkenin yarısı başkentte. Göçebe yaşam tarzı, kültürün ayrılmaz bir parçası. Moğol mutfağı, et ve arpa üzerine odaklanmış. Seyrek nüfusa rağmen, ekonomik potansiyel büyüyor: Kaşmir üretimi ve zengin maden yatakları var.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Çin ile Rusya arasında sıkışmış bir kara parçası, 603.000 mil kareyi aşan yüzölçümüyle devasa ama neredeyse bomboş. Burası Moğolistan. Yüzölçümü bakımından dünyanın en büyük kara ülkelerinden biri olan bu topraklarda sadece 3,5 milyon insan yaşıyor. Yani kilometrekare başına yalnızca 2,2 kişi düşüyor. Bu oran, Birleşik Krallık'ın 130 kat altında.

NÜFUSUN YARISI TEK BİR ŞEHİRDE


Ülkenin başkenti Ulan Batur, Moğolistan nüfusunun yaklaşık yarısına ev sahipliği yapıyor. Geri kalan toprakların büyük bir bölümü boş, ya da yerel halkın deyimiyle “özgür”. Geniş bozkırlar, Gobi Çölü ve kuzeydeki dağlık alanlarla kaplı coğrafyada kalabalık bulmak neredeyse imkânsız.

MODERN ÇAĞDA GÖÇEBE HAYAT


Moğolistan’ın nüfusunun yaklaşık %30’u hala göçebe ya da yarı göçebe bir yaşam tarzı sürdürüyor. Yüzyıllardır süregelen bu gelenek, modern çağa rağmen ülkenin kültürel dokusunun ayrılmaz bir parçası olmaya devam ediyor. At, ulaşımın ve günlük yaşamın vazgeçilmezi. Konutlar ise hâlâ "ger" adı verilen geleneksel yurtlardan oluşuyor.

PİRİNÇ DEĞİL, ET VE ARPA


Sert karasal iklim ve düşük tarım potansiyeli, Moğol mutfağını da şekillendirmiş. Pirinç, çoğu Asya ülkesinde temel besin maddesi olsa da Moğolistan’da kuzu eti, buğday, arpa ve karabuğday daha yaygın tüketiliyor. Bu sade ama protein açısından zengin beslenme biçimi, göçebe yaşam tarzıyla uyumlu.

BOŞ AMA ZENGİN


Coğrafi olarak seyrek nüfuslu görünse de, Moğolistan ekonomik açıdan giderek büyüyen bir potansiyele sahip. Ülke, dünyanın beşte bir oranındaki ham kaşmirini üretiyor. Ayrıca bakır, kömür, altın, tungsten ve molibden gibi zengin maden yatakları, sanayi ve ihracatın temelini oluşturuyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *