Artemisbet
18 Temmuz 2025
İstanbul
Açık
25°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
En Son Olay Dünya Antik İskenderiye Feneri'nin Gizemli Geçmişi - Pharos Adası'nda Keşfedilen Tarihi Kapı Detaylarıyla Aydınlandı.

Antik İskenderiye Feneri'nin Gizemli Geçmişi - Pharos Adası'nda Keşfedilen Tarihi Kapı Detaylarıyla Aydınlandı.

M.Ö. 3. yüzyılda inşa edilen Pharos Feneri'nin detayları, su altı araştırmasıyla ortaya çıktı. CNRS liderliğindeki proje, fenerin yapısını dijital teknolojiyle modelleyerek tarihi aydınlatıyor. İskenderiye Feneri, depremlerle yok olup Qaitbay Kalesi'nde kullanıldı. Antik dünyanın en uzun ömürlü yapısı olarak biliniyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Pharos Feneri olarak da bilinen yapı, M.Ö. 3. yüzyılda Ptolemaios Hanedanı döneminde inşa edilmişti. Yapıldığı dönemde yaklaşık 100 metre yüksekliğiyle antik denizciler için bir rehber, imparatorluk içinse stratejik bir güç simgesiydi.

TARİHİ KAPININ DETAYLARI ORTAYA ÇIKTI

Fransız araştırma merkezi CNRS'ten arkeolog Isabelle Hairy liderliğinde yürütülen PHAROS adlı su altı projesi kapsamında fenerin bulunduğu Pharos Adası çevresinde çok sayıda yapı taşı gün yüzüne çıkarıldı. Lentolar, eşikler, temel taşları ve karmaşık oymalara sahip bir giriş kapısı, sualtı taramalarıyla tespit edilip çıkarıldı.

Proje, Dassault Systemes'in desteğiyle dijital teknoloji kullanılarak ilerliyor. Uzmanlar, fenerin tasarımını ve nasıl yıkıldığını sanal ortamda modelleyerek tarihe ışık tutmaya çalışıyor. Hairy, "Bu çalışma eksik kalan arkeolojik bulmacaları tamamlamamıza yardımcı oluyor" dedi.

FELAKETLERLE YOK OLMUŞTU

Yapıldığı dönemde Akdeniz'in en görkemli yapılarından biri olan İskenderiye Feneri; M.S. 956, 1303 ve 1323 yıllarındaki depremlerle büyük zarar gördü. Sonunda harabeye dönen yapı, 15. yüzyılda Qaitbay Kalesi'nin inşasında kullanıldı. Kalenin yapımında fenerin kireçtaşından blokları yeniden şekillendirilerek değerlendirildi.

Ünlü Roma lideri Julis Caesar'ın eserlerinde stratejik önemine dikkat çekilen fener, M.Ö. 48 yılında Ptolemaios güçlerine karşı kazanılan zaferde belirleyici rol oynamıştı. Caesar'ın kontrolü ele geçirmesi, Kleopatra'nın tahta çıkmasının önünü açmıştı.

İskenderiye Feneri; Giza Piramidi ve Halikarnas Mozolesi'nden sonra antik dünyanın en uzun ömürlü yapısı olarak kabul ediliyor. Günümüze kadar hiçbir örneği ayakta kalmamış olan Rodos Heykeli, Artemis Tapınağı, Zeus Heykeli ve Babil'in Asma Bahçeleri gibi diğer harikalar ise tarih sahnesinden çok daha erken silinmişti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *