Deneme Bonusu Veren Siteler
14 Mayıs 2025
İstanbul
Parçalı bulutlu
11°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
En Son Olay Dünya Ukrayna ve Rusya arasında İstanbul'da başlayan doğrudan görüşmelerde neler konuşuluyor?

Ukrayna ve Rusya arasında İstanbul'da başlayan doğrudan görüşmelerde neler konuşuluyor?

İstanbul Mart 2022den sonra bir kez daha Rusya-Ukrayna arasında doğrudan görüşmelere ev sahipliği yapmaya hazırlanırken, taraflar görüşmelerden beklentilerini açıkça dile getirmeye başladı.

4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Şubat 2022den bu yana devam eden Ukrayna savaşını sona erdirmek için umut kapısı haline gelen İstanbuldaki doğrudan görüşmelerin başlamasına saatler kala tarafların nasıl bir masa kurulmasını istedikleri yavaş yavaş şekillenmeye başladı.

Hürriyet gazetesinden Nerdun Hacıoğlu'nun haberine göre; Ukrayna ve Avrupalı müttefikleri 30 günlük kapsamlı ateşkesle paralel olarak yürütülmesini istedikleri doğrudan görüşmelerde, ülkenin toprak bütünlüğü ve egemenliğinin dikkate alınmasını istiyor. 30 günlük ateşkesin Ukrayna ordusuna nefes aldırma amacı taşıdığını savunan Rusya tarafı, uzun vadeli bir yol haritasının peşinde.

Son haftalarda Rusya üzerindeki baskıyı arttıracak açıklamalar yapan ABD, tarafların istekleri arasında orta yol bularak anlaşma sağlama arayışında.

Avrupa Birliği (AB) ise müzakere masasında sandalye istiyor.

UKRAYNA NE İSTİYOR?

Ukrayna tarafı Rusya ile İstanbuldaki müzakerelerin kapsamlı ateşkes ilanıyla ihtilafın uluslararası hukuk çerçevesinde, ülkenin toprak bütünlüğü ve egemenliği dikkate alınarak görüşülmesini istiyor.

Görüşmenin sonunda Rusyanın karada, havada ve denizde 30 günlük kapsamlı ateşkes ilan etmeyi kabul etmemesi durumunda Rusyanın barış istemeyen taraf olarak ilan edilmesini savunuyor.

Ukrayna ayrıca savaşta Rusya tarafından ele geçirilen Kırım Yarımadası, Herson, Zaporojye, Lugansk ve Donetsk bölgelerinin geçici işgal altındaki topraklar tanımıyla tarif edilmesini, bu toprakların resmen Rusyaya devredilmesini kabul etmiyor.

Ukrayna ayrıca savaşın yarattığı yıkım nedeniyle Rusyadan maddi ve manevi tazminat talebini masaya taşımak istiyor.

RUSYANIN ŞARTI ÇOK

Rusya tarafı müzakerelerin gizli yapılmasını ve sahadaki askeri gerçekler dikkate alınarak yürütülmesini isteyen Rusyanın en net talebi 2014te ilhak ettiği Kırım ile 2022de ilhak ettiği Lugansk, Donetsk, Zaparojye ve Herson bölgelerinin kendi toprağı olarak tanınması. Üç yıl aradan sonra ikinci görüşme masasında tarafların bağlayıcı kararlar yerine Ukraynada kalıcı barışın sağlanması yolu haritasının çıkartılmasını istiyor.

Rusya, 30 günlük kapsamlı ateşkes ilanı önerisinin Ukrayna tarafının uzlaşma niyetine ve Batının silah vermemesine bağlı olacağını dile getiriyor.

Rus tarafı ayrıca şimdiki İstanbul görüşmesinin Mart 2022de yine İstanbulda yapılan Rusya-Ukrayna müzakerelerinin devamı olmasını istiyor.

Rusyanın bir diğer talebiyse anlaşma haline getirilecek nihai kararların savaşın tarafı Ukrayna yerine Rusya ile ABD arasında kararlaştırılmasını savunuyor.

ABDNİN AMACI BİR AN ÖNCE ANLAŞMA

ABD Başkanı Donald Trump, çözme sözü verdiği Ukrayna krizinde artık netice görmek istiyor. İstanbulda Trumpı tatmin edecek ilk adım görüşmelerden kapsamlı ateşkes çıkması.

Trumpın Ortadoğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff, masaya gelecek konularla ilgili Washingtonın bakışını dün özetledi.

Birinci ve en önemli konu Rusya ile Ukrayna arasında Rus işgali altındaki toprakların statüsünün netleştirilmesi diyen Witkoff, tarafların yeniden sınır çizmesi gerekecek dedi.

Rus kontrolündeki Zaporojye Nükleer Santarlının akıbeti, Ukraynanın Karadenize serbest erişimi ve Ukraynada cephe hattından geçen Dinyeper nehrinin kullanımı da ABDnin krizin çözümünde kritik gördüğü noktalar. Öte yandan Washingtonı temsilen Witkoff ve Trumpın Ukrayna Temsilcisi Keith Kelloggun İstanbula geleceği iddia edildi.

AVRUPA MASADA YER PEŞİNDE SAVAŞIN başından bu yana Kiev yönetimine finansal ve askeri yardım yapan müttefiki Avrupa Birliği de, olası bir barış anlaşmasının Avrupayı doğrudan etkileyeceği gerekçesiyle Rusya, Ukrayna ve ABDnin ardından masadaki dördüncü aktör olmak istiyor.

Ancak Moskova yönetimi, ABnin böyle bir statüyü hak etmediğini savunuyor.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov son olarak, Tamamen Ukrayna yanlısı davranan Avrupa ülkeleri objektif olmadıkları için müzakere masasında yer alamaz açıklamasını yaptı.

ZELENSKİ TÜRKİYEYE GELİYOR...

PUTİNİ GETİRMEK İÇİN HER ŞEYİ YAPACAĞIZİstanbulda yarın yapılması planlanan Rusya-Ukrayna görüşmeleriyle ilgili en çok merak edilen konu, Rusya lideri Vladimir Putinin gelip gelmeyeceği.

Ukrayna lideri Volodimir Zelenski dün, Putini İstanbula getirmek için her şeyi yapacağız dedi.

Bugün ya da yarın Türkiyeye gelerek Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğanla görüşeceğini söyleyen Zelenski, İstanbulda ise Rus tarafından yalnızca Putin ile görüşeceğini, düşük seviyeli bir toplantıya katılmayacağını aktardı.

Dün Putinin İstanbul görüşmelerine katılımı sorulduğunda yanıt vermeyen Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise, Putin uygun gördüğü zaman İstanbula gidecek heyetin açıklanacağını söyledi.

SON DAKİKA HABERİ...

Zelenski: Perşembe günü Türkiye'de Erdoğan ile görüşeceğim!

Trump'ı İstanbul'a davet ettiğini açıkladı

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *