Artemisbet
17 Temmuz 2025
İstanbul
Açık
25°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
En Son Olay Dünya Tayland'da Rahipler Skandalında Yeni Gelişme: "Bayan Golf" Cinsel İlişki ve Şantaj İddialarıyla Suçlanıyor

Tayland'da Rahipler Skandalında Yeni Gelişme: "Bayan Golf" Cinsel İlişki ve Şantaj İddialarıyla Suçlanıyor

Tayland'da rahipler arasında cinsel skandal! Kadın rahipleri şantajla 385 milyon baht aldı. Polis, suçlu rahipleri ihbar etmek için ihbar hattı açtı. Skandal, Budist kurumunu sarsarken, hükümet ağır cezalar getirmeye çalışıyor. Kral da rahiplere verilen unvanları iptal etti. Budist kurum reform için baskı altında.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Polisin "Bayan Golf" diye adlandırdığı kadının en az dokuz rahiple cinsel ilişkiye girdiği Salı günü düzenlenen basın toplantısında açıklandı.

Yetkililer , son üç yılda yaklaşık 385 milyon baht ( 11,9 milyon ABD doları ) aldığına inanıyor .

Polis sözcüsü , bu ayın başlarında evinde arama yapan araştırmacıların rahipleri şantaj yapmak için kullanılan 80 binden fazla fotoğraf ve video bulduğunu söyledi.

Bu skandal, son yıllarda cinsel suçlar ve uyuşturucu kaçakçılığıyla ilgili rahiplere yönelik suçlamalarla boğuşan saygın Tayland Budist kurumunu sarsan son skandal oldu .

Polis, Bangkok'taki bir başrahibin bir kadın tarafından gasp edildikten sonra manastırı aniden terk ettiğini öğrendikleri haziran ortasında olaydan haberdar olduklarını söyledi .

Polise göre, Bayan Golf, Mayıs 2024'te keşişle "ilişki yaşadı". Daha sonra, keşişin çocuğunu doğurduğunu iddia ederek 7 milyon bahttan (216.000 ABD Doları) fazla çocuk nafakası talep etti.

Yetkililer daha sonra diğer rahiplerin de Bayan Golf'e benzer şekilde para transfer ettiğini keşfettiler ve polis bunu Bayan Golf'ün çalışma şekli olarak tanımladı .

Polis, paranın neredeyse tamamının çekildiğini ve bir kısmının da internet üzerinden kumar oynamak için kullanıldığını tespit ettiklerini belirtti.

Bayan Golf, gasp, kara para aklama ve çalıntı mal kabul etme gibi birden fazla suçlamayla karşı karşıya.

Polis ayrıca, uygunsuz davranışlarda bulunan rahipleri ihbar etmek için bir ihbar hattı da açtı.

Skandal, Tayland Budizminin yönetim organı olan Sangha Yüksek Konseyi'ne ulaştı ve konsey, manastır yönetmeliklerini gözden geçirmek üzere özel bir komitenin kurulduğunu duyurdu.

Hükümet ayrıca manastır kurallarını ihlal eden rahiplere para cezası ve hapis cezası gibi daha ağır cezalar verilmesi için de çaba gösteriyor.

Tayland Kralı Vajiralongkorn, bu hafta Haziran ayında 81 rahibe ileri düzey unvanlar veren kraliyet emrini iptal etti.

Hükümdar, son dönemde yaşanan uygunsuz davranışları örnek göstererek, bunların "Budistler arasında büyük ruhsal acılara yol açtığını" söyledi.

Nüfusun yüzde 90'ından fazlasının Budist olduğu Tayland'da rahiplere büyük saygı duyuluyor.

Pek çok Taylandlı erkek de iyi karma biriktirmek için geçici olarak rahip olmayı seçiyor.

Ancak Budist kurum son zamanlarda skandallarla boğuşuyor.

Lüks yaşam tarzıyla tanınan sosyete rahibi Wirapol Sukphol, 2017 yılında cinsel suçlar, dolandırıcılık ve kara para aklama suçlamalarıyla uluslararası manşetlere çıkmıştı.

2022 yılında ise kuzeydeki Phetchabun eyaletindeki bir tapınakta, dört rahip uyuşturucu baskınında tutuklanıp cübbeleri çıkarıldıktan sonra rahipsiz kaldı.

Tay Sangha'daki disiplin ve hesap verebilirlik sorunları nedeniyle yıllardır eleştiriler olmasına rağmen, birçok kişi yüzyıllardır var olan bu kurumda gerçek anlamda çok az değişiklik olduğunu iddia ediyor.

Uzmanlara göre sorunun büyük kısmı katı hiyerarşiden kaynaklanıyor.

Din alimi Suraphot Thaweesak BBC Tayca Servisi'ne yaptığı açıklamada, "Bu, kıdemli rahiplerin üst düzey yetkililer gibi, genç rahiplerin ise onların astları gibi olduğu Tayland bürokrasisine benzer otoriter bir sistem" dedi.

"Uygunsuz bir şey gördüklerinde bir şey söylemeye cesaret edemiyorlar çünkü tapınaktan atılmaları çok kolay oluyor" dedi.

Ancak bazıları, hem polisin hem de Sangha Konseyi'nin devam eden soruşturmalarını, çok ihtiyaç duyulan reformu gerçekleştirme yolunda önemli bir adım olarak görüyor.

Bangkok'taki Thammasat Üniversitesi'nden sosyolog Prakirati Satasut, "Önemli olan gerçeği ortaya çıkarmak ve kamuoyunun Sangha'nın masumiyeti konusundaki şüphelerini gidermektir" dedi.

"Sangha Yüksek Konseyi'nin örgütü kurtarmak için bazı kolları ve bacakları kesip kesmeyeceğine bağlı" diye ekledi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *