Artemisbet
12 Temmuz 2025
İstanbul
Parçalı az bulutlu
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
En Son Olay Ekonomi Enflasyon ve faiz yükünde rekor artış: Hazine 5 yıl önceki borçlanma için 6 katı faiz ödedi.

Enflasyon ve faiz yükünde rekor artış: Hazine 5 yıl önceki borçlanma için 6 katı faiz ödedi.

Hazine, operasyonlar ve hatalı politikalar nedeniyle yüksek faiz ve enflasyonla mücadele ediyor. 5 yıl önceki 25 milyarlık borç, enflasyonla birlikte 140 milyar liraya ulaştı. Haziran'da tarihin en yüksek 250 milyar liralık faiz ödemesi yapıldı. Türkiye, 5 farklı Merkez Bankası başkanı ve 4 farklı bakanla çalkalanıyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Muhalefete yapılan operasyonlar nedeniyle faiz yüksek seviyelerde kalmayı sürdürürken, hatalı ekonomi politikaları neticesinde artan enflasyon da bütçeyi vuruyor. Hazine, 5 yıl önce enflasyona (TÜFE) endeksli tek tahville 25 milyar liralık borçlanmaya gitti. Ekonomist Kerim Rota’nın hesaplamasına göre Hazine, 2022’de yüzde 85.5’e ulaşan enflasyonun etkisiyle bu borç için 18 Haziran’da 140 milyar liralık faiz ödemesi yaptı.

Önce Nureddin Nebati, ardından da Mehmet Şimşek’in bakanlık koltuğuna oturur oturmaz enflasyonu artıran politikalara yönelmesiyle, Hazine ve Maliye Bakanlığı anaparanın yaklaşık 6 katı kadar faiz ödemek zorunda kaldı.

REKORA YAKLAŞTI


Bütçe verilerinin öncüsü nakit gerçekleşmeleri raporuna göre haziran ayında Cumhuriyet tarihinin en yüksek ikinci değeri olan 250 milyar liralık faiz ödemesi yapıldı. Haziranda rekor seviyeye yaklaşan faiz yükünün neredeyse 3’te 2’sinin tek bir tahvilden kaynaklanması, hatalı ekonomi politikalarının ne kadar maliyetli sonuçlar oluşturabileceğinin son örneği oldu.

Hazine, enflasyonun yüzde 10 ile 14 arasında dalgalandığı 2020’de 5 yıl vadeli TÜFE’ye endeksli tahvil ihalesiyle 25 milyar lira borçlandı. 2020’de tek haneli seviyelere yakın olan enflasyon, Eylül 2021’de başlayan faiz indirimlerinin de etkisiyle aradan geçen 5 yılda üç haneli seviyelerin eşiğine geldi.

Bu nedenle 2020’deki 25 milyar liralık borçlanması için Hazine, Kerim Rota’nın hesaplamasına göre 18 Haziran’da 140 milyar lira faiz ödedi. Anapara ve faizle beraber tek bir tahvil için yapılan toplam ödeme 165 milyar liraya ulaştı.

5 TCMB BAŞKANI 4 BAKAN GÖRDÜ


5 yıllık ömründe Türkiye’de ve dünyada birçok değişim yaşandı ama ülkemizdeki hayat pahalılığı sorunu hiç çözülemedi. 2020’de tüm dünya Covid-19 pandemisiyle mücadele ediyordu. Covid-19’un yıllar önce gündemden düşmesiyle artık sokakta maskeyle gezen kimse görmüyoruz. Ancak 5 yılda Murat Uysal’dan Fatih Karahan’a kadar 5 farklı Merkez Bankası başkanın ve 4 farklı Hazine ve Maliye bakanının ülkeyi yönetmesiyle Türkiye bir krizden diğerine sürüklendi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *