Artemisbet
12 Temmuz 2025
İstanbul
Parçalı az bulutlu
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
En Son Olay Ekonomi Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu 2025 Yılı Eylem Planı Yayımlandı: İş ve İstihdam İmkanları Güçleniyor

Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu 2025 Yılı Eylem Planı Yayımlandı: İş ve İstihdam İmkanları Güçleniyor

YOİKK 2025 Yılı Eylem Planı'na göre, sanayide dönüşüm, yeşil enerji, teknogirişim ekosistemi gibi alanlarda 39 eylem hayata geçirilecek. Sanayi alanları genişletilecek, enerji sektöründe faaliyetler hızlandırılacak ve öngörülebilirlik artırılacak. Ayrıca, Türkiye Hidrojen Eylem Planı ve yapay zeka strateji belgesi ve eylem planı hazırlanacak.

4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Ulusal ve uluslararası yatırımcıların karşılaştığı yasal, idari ve bürokratik sorunlara çözüm üretilmesi, özel sektör yatırımlarının desteklenmesi sürdürülebilir iş ve istihdam imkanlarının güçlendirilmesi ve ihracat odaklı üretimin teşvik edilmesi amacıyla hazırlanan Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu (YOİKK) 2025 Yılı Eylem Planı yayımlandı.

AA muhabirinin söz konusu plandan yaptığı derlemeye göre, sanayide dönüşüm, yeşil enerji ve iklim, dijital ekonomi düzenlemeleri, lojistik ve iletişim altyapısı, teknogirişim ekosistemi, nitelikli iş gücü ile yatırım kolaylığı ve öngörülebilirliği hususlarında yatırım ortamını doğrudan etkileyecek ve Türkiye'nin ekonomik büyümesine, istihdamına ve sürdürülebilir kalkınmasına önemli katkılar sağlayacak 39 eylem ileriki süreçte hayata geçirilecek.

- SANAYİ ALANLARI BÜYÜYOR

Buna göre, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinesinde, yeni organize sanayi bölgeleri ve endüstri bölgeleri ilan edilecek, sanayi alanları "Ulusal Sanayi Alanları Master Planı" doğrultusunda genişletilecek.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının koordinasyonunda öncelikli enerji ihtisas endüstri bölgelerinin faaliyete alınması çalışmaları hızlandırılacak.

Öte yandan "2030 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi" rehberliğinde öncelikli sanayi sektörleri için strateji yol haritaları güncellenecek.

- "TEK DURAK MEKANİZMASI" OLUŞTURULACAK

Yatırım süreci işlemlerini kolaylaştıracak "tek durak mekanizması" oluşturulacak.

Nitelikli yatırımlar açısından öngörülebilirliğin artırılması amacıyla muhtemel riskleri telafi edici tedbirlere ve idari yargıda yatırım uyuşmazlıkları hakkında ivedi yargılama usulünün uygulanmasına yönelik düzenleme yapılacak.

KOBİ Yönetmeliği'nde işletmelerin sınıfının ve KOBİ niteliğinin belirlenmesinde kullanılan limitler ekonomik koşullar doğrultusunda değiştirilecek.

-OSB'LERDEKİ MESLEK YÜKSEKOKULU SAYISI ARTIRILACAK

Üniversite-sanayi işbirliğini güçlendirmek amacıyla OSB'lerde kurulan meslek yüksekokulu sayısı artırılacak. Yeni oluşturulacak tüm OSB'lerde bu okulların kurulması için yer tahsisi yapılacak.

İş gücü piyasasının değişen ihtiyaçlarına cevap verebilecek nitelikli insan kaynağını yetiştirmek amacıyla söz konusu okulların programları sanayiyle eş güdüm içinde yeniden yapılandırılacak.

Meslek yüksekokulları, bulundukları ilk ve ilçelerdeki oda ve borsalarla ilişkilendirilerek birlikte çalışabilecekleri altyapı ve mekanizmalar oluşturulacak.

- "TÜRKİYE HİDROJEN EYLEM PLANI" YOLDA

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından, Türkiye'de hidrojen ekosisteminin geliştirilmesi amacıyla bu konuda mevzuat altyapısı, piyasa oluşturulması, düzenleme, güvenlik unsurları ve uygulamayı içeren Türkiye Hidrojen Eylem Planı hazırlanacak.

Yeşil hidrojen ekosistemini harekete geçirmek için elektrolizör ve yakıt hücresi gibi teknolojilerde AR-GE faaliyetlerine yönelik destekler artırılacak.

HIT-30 Yüksek Teknoloji Yatırım Programı kapsamında öncelikli sektörler arasında yer alan yeşil hidrojen üretimi için gerekli altyapı teşvik edilecek.

Avrupa Birliği (AB) Sürdürülebilir Ürünler için Ekotasarım Tüzüğü'nün atıfta bulunduğu AB kimyasal, atık ve çevre müktesebatı ile uyumuna ve uygulama süreçlerinin entegrasyonuna yönelik düzenleme yapılacak.

- YAPAY ZEKA STRATEJİ BELGESİ VE EYLEM PLANI HAZIRLANIYOR

Öte yandan, Ulusal Bulut Bilişim Stratejisi ve Ulusal Veri Stratejisi yayımlanacak. Yürürlükteki veri yerelleştirmesine yönelik mevzuat, özellikle bulut bilişimi teşvik edecek şekilde, gözden geçirilecek.

Türkiye'nin yapay zeka alanında küresel rekabet gücünü artırmak ve teknoloji üreten bir Türkiye vizyonunu pekiştirmek üzere, yapay zeka alanındaki teknolojik ve etik gelişmeler dikkate alınarak, 2026-2030 yıllarını kapsayan Yapay Zeka Strateji Belgesi ve Eylem Planı Bakanlıkça hazırlanarak hayata geçirilecek.

- BÖLGELERİN POTANSİYELİ DEĞERLENDİRİLECEK

Bölgelerin sahip olduğu potansiyelin değerlendirilmesi, atıl kaynakların kullanılması, yetkinliklerin harekete geçirilmesi, yerel ihtiyaçların karşılanması, bölgelerin yetkinlik ve teknoloji üretim düzeyinin geliştirilmesi ve bölgelerin sektörel öncelikleri doğrultusunda gelişmelerinin hızlandırılması amacıyla Yerel Kalkınma Hamlesi Programı ile ulusal ve yerel düzeyde tanıtım çalışmaları yürütülecek.

Yeni yatırım teşvik sistemi kapsamında Yerel Kalkınma Hamlesi Programı için yıl içinde çağrıya çıkılacak ve gelen talepler değerlendirilecek.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *