Artemisbet
12 Temmuz 2025
İstanbul
Parçalı az bulutlu
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
En Son Olay Ekonomi Sağlık Sektöründe Doktorların Statüsüne Yönelik Yapılan Yeniliklerin Etkileri Ele Alındı

Sağlık Sektöründe Doktorların Statüsüne Yönelik Yapılan Yeniliklerin Etkileri Ele Alındı

Türkiye'de sağlık hizmetleri, Sosyal Güvenlik Reformu ile dönüşüm geçirdi. Doktorların statüsü ve emeklilik şartları değişti. Yeni düzenleme, doktorlara SSK (4/1-a) statüsünde erken emeklilik ve ek haklar sunuyor. Yeniliklerle sağlık sektöründe çalışma koşulları iyileşecek ve hizmet kalitesi artacak.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Türkiye'deki sağlık hizmetleri, Sosyal Güvenlik Reformu sonrasında önemli değişikliklere sahne oldu. 2015 yılından itibaren doktorların statüsü, çalışma biçimleri ve emeklilik şartları, büyük bir dönüşüm geçirdi. SGK uzmanı İsa Karakaş, bu süreçteki değişimlerin doktorlar üzerindeki etkilerini Türkiye Gazetesi'nde yazmış olduğu köşe yazısında ele aldı.

ESKİ DÜZENLEMELER 

Eski SSK Kanunu, çalışma ilişkilerini oldukça net bir şekilde belirlemişti. Ancak, 5510 sayılı SGK Kanunu’nun devreye girmesiyle sağlık sektöründe karmaşık bir yapı ortaya çıktı.

2015 yılındaki düzenlemeler, doktorların çalışma statülerini değiştirerek onları, sağlık hizmeti veren kurumların sahibi veya bağımsız çalışan birer "patron" yapmayı amaçladı. Bu değişiklikler, sağlık kuruluşları ve doktorlar için bir dizi suistimale yol açtı.

SGK denetimlerinde yaşanan kafa karışıklığı, doktorların çalışma statülerinin net olmaması nedeniyle arttı. 5510 sayılı Kanun'daki belirsizlikler, sağlıkta çeşitli suistimalleri beraberinde getirdi. Ancak Sağlık Bakanlığı, bu karmaşayı çözmek için önemli bir adım attı ve "Sağlık Torba Kanunu"nu hayata geçirdi.

YENİ DÜZENLEME İLE GELECEK NE GETİRİYOR?

 Yeni düzenleme, doktorların Bağ-Kur’a geçişinin önünü kesiyor ve onları SSK (4/1-a) statüsünde daha cazip şartlarla emekli olma imkânına kavuşturuyor. 9000 gün prim ödeyemeyen doktorlar, bu düzenleme ile erken emeklilik şansı yakalayacak.

DOKTORLARA SUNULAN EKSTRA HAKLAR 

Bunun yanı sıra, yıllık izin, kıdem tazminatı gibi işçi hakları da sağlık sektöründe çalışan doktorlar için yeniden düzenleniyor. Bu düzenlemeler, doktorların çalışma koşullarını iyileştirerek, sağlık hizmetlerinin kalitesinin artmasını sağlayacak.

İsa Karakaş, bu yeni düzenlemenin sağlık sektöründeki mevcut sorunları çözeceğini ve doktorların haklarını daha iyi koruyarak, sağlık hizmetlerinin kalitesini artıracağını vurguluyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *