FAO Mayıs Ayı Gıda Fiyat Endeksi
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), küresel gıda fiyatlarına ilişkin mayıs ayı verilerini açıkladı. FAO’nun Gıda Fiyat Endeksi, geçen aya göre yüzde 0,8 düşüşle 127,7 puan olarak kaydedildi.
Tahıl Fiyatlarındaki Düşüş Etkili Oldu
FAO'ya göre, endeksin düşüşünde özellikle tahıl, kuru baklagiller ve şeker fiyatlarındaki gerileme etkili oldu. Tahıl fiyat endeksi, küresel mısır fiyatlarındaki belirgin düşüş nedeniyle aylık bazda yüzde 1,8, yıllık bazda ise yüzde 8,2 azaldı.
Pirinç Fiyatları Arttı, Bitkisel Yağ Fiyatları Düştü
Pirinç fiyatları güçlü talep ve kur etkileriyle yüzde 1,4 oranında artarken, bitkisel yağ fiyatları ise düşüş gösterdi. Güneydoğu Asya’daki mevsimsel üretim artışı nedeniyle endeks yüzde 3,7 gerilerken, Güney Amerika’daki arz artışı ve biyoyakıt talebindeki zayıflık, soya yağı fiyatlarının düşmesine sebep oldu.
Şeker Fiyatlarında Üçüncü Aylık Düşüş
Şeker fiyat endeksi, zayıf küresel talep ve ekonomik belirsizliklerin etkisiyle yüzde 2,6 azalarak üçüncü aylık düşüşünü yaşadı. Yıllık bazda ise yüzde 6,6 gerileme kaydedildi.
Süt Ürünleri Fiyatlarında Yükseliş
Asya’dan gelen güçlü talep sayesinde süt ürünleri fiyat endeksi yüzde 0,8 arttı. Uluslararası tereyağı fiyatları, Avustralya’da süt arzının azalması ve Asya ile Orta Doğu’dan gelen güçlü taleple tarihi yüksek seviyelerde kalmayı sürdürdü ancak Avrupa Birliği kaynaklı talepteki yavaşlama bu artışı sınırladı.