08 Temmuz 2025
İstanbul
Açık
24°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
En Son Olay Ekonomi İstanbul'da 47,5 Milyar TL'lik Şüpheli İşlem Hacmi Ortaya Çıktı: 85 Kişi Gözaltında!

İstanbul'da 47,5 Milyar TL'lik Şüpheli İşlem Hacmi Ortaya Çıktı: 85 Kişi Gözaltında!

İstanbul'da aklama suçu soruşturması kapsamında, 47,5 milyar TL'lik işlem hacmi tespit edildi. 85 şüpheliye gözaltı kararı çıkarıldı, operasyonla lüks eşyalara el konuldu. Şirketlerin mali profilleriyle uyumsuz işlemler MASAK raporuyla belirlendi, 21 firmaya ait POS cihazlarıyla yabancı kartlar üzerinden işlem yapıldığı ortaya çıktı.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Haberleri

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Aklama Suçu Soruşturma Bürosu tarafından, 2022 yılında gelen bir e-posta ihbarı doğrultusunda başlatılan soruşturma kapsamında; şüpheli işlemlerle ilişkilendirilen kişi ve şirketlerin, mali ve bankacılık profilleriyle örtüşmeyen yüksek hacimli finansal hareketlerde bulunduğu tespit edildi.

İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nün yürüttüğü çalışmalar ile MASAK ve BDDK raporları sonucunda, şüpheli işlem örüntüleri belirlendi.

Soruşturma kapsamında, şüphelilerin bankacılık işlemlerinin mesleki ve mali profilleriyle uyumsuz olduğu anlaşıldı.

47,5 MİLYAR LİRALIK İŞLEM HACMİ TESPİT EDİLDİ


2022-2024 yılları arasında, 21 firmaya ait toplam 312 POS cihazı üzerinden 47,5 milyar TL’yi aşan işlem hacmine ulaşıldığı ve bu işlemlerin yüzde 99'unun yabancı kartlar üzerinden gerçekleştiği, işlem hacminin büyük kısmının aynı gün içinde, farklı kartlarla, aynı tutarlarda yapılan işlemlerden oluştuğu, bu işlemlerin yüzde 93,11’lik bölümünü oluşturduğu, ayrıca önemli bir kısmının gece saatlerinde gerçekleştiği ve firmaların faaliyet alanlarıyla işlem zamanları arasında belirgin bir uyumsuzluk bulunduğu belirlendi. İşlemlerden yüksek miktarda komisyon geliri elde edildiği, MASAK tarafından hazırlanan raporlarda bu gelirlerin şüpheliler ve şirketler tarafından çeşitli yöntemlerle aklandığı tespit edildi. Ayrıca, kullanılan POS cihazlarının büyük çoğunluğunun çeşitli banka ve kuruluşlara ait olduğu ortaya çıktı.

85 ŞÜPHELİYE GÖZALTI KARARI


Aralarında banka çalışanlarının da bulunduğu toplam 85 şüpheliye yönelik olarak, 8 Temmuz’da İstanbul merkezli 6 ilde eş zamanlı operasyon düzenlendi. Operasyon kapsamında şüphelilere ait dijital materyallere, çok sayıda lüks saat, takı, ziynet eşyası ve benzeri değerli varlıklara el konuldu. MASAK raporları doğrultusunda, suçtan kaynaklandığı değerlendirilen malvarlıklarına yönelik olarak; 10 ayrı şirketteki ortaklık paylarına, toplam 47 araca ve 84 adet taşınmaza el konulduğu öğrenildi. 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *