Gilaburu Meyvesi Hasadı Azaldı
Yozgat, Sivas ve Kayseri üçgeninde doğal olarak yetişen gilaburu meyvesi, yerel halk tarafından toplanarak kış aylarında meyve suyu olarak tüketiliyor.
Doğal Afetler Hasadı Etkiledi
Bölge halkı için önemli bir geçim kaynağı olan gilaburu meyvesi, don ve kuraklık gibi doğal afetlerden büyük zarar gördü ve hasat edilemeyen meyvelerin dalında kurumasıyla karşı karşıya kaldı.
Çiftçiler Endişeli
Çiftçi Mustafa Esin, yaşanan aşırı sıcaklıklar ve kuraklık nedeniyle bu yıl hiçbir meyve veriminin olmadığını belirterek, şeker pancarı dahil diğer ürünlerde de ciddi düşüşler yaşandığını ifade etti. Nohut, mercimek ve ayçiçeği gibi diğer mahsullerin de aynı şekilde etkilendiğini dile getirdi.
Talep Artarken Üretim Azalıyor
Gilaburu meyvesini işleyerek pazara sunan iş insanı Mustafa Kır, meyvenin az olmasının fiyatları yükselttiğini ve nisan ayında yaşanan aşırı soğuklar nedeniyle mahsulün neredeyse tamamen yok olduğunu belirtti. Suların çekilmesiyle birlikte gilaburu meyvesinin üretimindeki düşüşün önümüzdeki dönemde talebin artmasına rağmen karşılanamayacağını ifade etti.