Artemisbet JOJOBET
26 Temmuz 2025
İstanbul
Açık
25°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
En Son Olay Ekonomi Türkiye'de Motosiklet Sayısı Hızla Artıyor: Uzmanlar Endişeli

Türkiye'de Motosiklet Sayısı Hızla Artıyor: Uzmanlar Endişeli

Türkiye'de motosiklet sayısı hızla artıyor. İstanbul, Antalya ve İzmir en çok motosiklete sahip illerken, Ardahan ise en azına ev sahipliği yapıyor. Ancak artan motosiklet sayısıyla birlikte can kayıplarında da endişe verici bir yükseliş yaşanıyor. Uzmanlar, motosiklet kültürünün gelişmesi ve trafik güvenliğinin artırılması gerektiğini vurguluyor.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre trafikte 6 milyon 659 bin 418 adet motosiklet bulunuyor. İl bazında en fazla motosiklet 851 bin 382 ile İstanbul'da bulunurken, bu ili 514 bin 838 ile Antalya, 490 bin 68 ile İzmir takip etti. En az motosiklet ise Ardahan'da yer aldı. Motosiklet sayısı Aydın, Kilis, Manisa, Muğla, Şanlıurfa ve Iğdır'da ise otomobil sayısını geçtiği öğrenildi. Peki, trafikte motosiklet sayısının artması ne anlama geliyor, uzmanlar yorumladı.

CAN KAYIPLARI DA ARTIYOR

Trafikte Haklarım Derneği Kurucu Başkanı Yasemin Usta, Türkiye’de toplam taşıt sayısının 2023 yılında 28,7 milyon iken, 2024 yılında 31,7 milyona ulaştığı bilgisini paylaştı. Usta, "Aynı dönemde motosiklet sayısı ise 5,1 milyondan 6,3 milyona yükseldi. Bu artış, motosikletlerde yüzde 23,3’lük bir büyümeye işaret ederken, diğer araç türlerinde bu oran yalnızca yüzde 5,8 olarak gerçekleşti. Artan motosiklet sayısıyla birlikte trafik içerisindeki motosiklet oranı da ciddi seviyelere ulaştı. Günümüzde trafikteki her 5 araçtan 1’i motosiklet" ifadelerini kullandı. Bu artışın yalnızca sayılarla sınırlı kalmadığına dikkat çeken Usta, motosiklet kaynaklı trafik kazalarında yaşanan can kaybındaki endişe verici yükselişe de vurgu yaptı.

2023 yılında motosiklet kazalarında bin 307 kişi hayatını kaybederken, bu sayı 2024 yılında bin 584’e yükseldi. Böylece motosiklet kazalarındaki can kaybı oranı bir yılda yüzde 21,19 arttı. Usta, "Bu istatistikler, motosiklet sayısındaki artışla oranı kadar, motosiklet kazalarına bağlı can kayıplarında da aynı oranda bir artış yaşandığını ortaya koyuyor" dedi.

MOTOSİKLET KÜLTÜRÜ GELİŞMEDİ

Kortej Güvenliği Birim Başkanı Tacettin Gökçe, motosiklet sayısının artmasının nedenlerini şöyle açıkladı:

“Akaryakıt fiyatları, MYV oranları, servis maliyetleri, uygun fiyatlı motosikletler, B sınıfı ehliyetle kullanma kolaylığı motor sayısını arttırdı. Büyük şehirlerde trafiği kolaylaştırsa da ülkemizde henüz motor kültürü gelişemedi. Kazalara karışan sürücüler son 5 yılda motora başlayan 16-30 yaş arası gençlerden oluşuyor. Kaliteli ekipmanların fiyatları uygun rakamlara çekilmeli.  Motosiklet sürmek isteyenler için 'ileri sürüş teknikleri' eğitimi zorunlu hale getirilmeli, sürücülerin, ani frenleme, viraj alma ve engellerden kaçma konusunda yetkin hale gelmelerinin sağlanması ihtiyaç haline geldi.”

YÜZDE 90 ARTIŞ

BMW Motosiklet Tutkunları Derneği başkan yardımcısı aynı zamanda 30 yıllık motosiklet kullanıcısı da olan Cengiz Güngör, büyük şehirlerdeki yoğun trafik ve kurye sektöründeki büyüme vatandaşları motosiklet kullanımına yönelttiğini belirterek, "Son 5 yılda motosiklet sayısı yaklaşık yüzde 90 oranında artış gösterdi" dedi. Motor kullanımının artmasının düşük yakıt tüketimi ile çevresel etkileri azalttığını kaydeden Güngör, olumsuz yönleri hakkında da şunları söyledi:

"Trafik güvenliği yeterince sağlanmazsa artan kaza oranları. Motosiklet altyapısının yetersiz kalması (örneğin şerit ve park alanları). Gürültü kirliliği ve çevre rahatsızlıklarının artması. Sigorta, ruhsat ve yasal düzenlemelerde yetersizliklerin oluşması."

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *