04 Temmuz 2025
İstanbul
Açık
20°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
En Son Olay Ekonomi Türkiye'de Doğal Gaz Tüketimi Yüzde 25 Arttı, Elektrik Üretimi de Yükseldi

Türkiye'de Doğal Gaz Tüketimi Yüzde 25 Arttı, Elektrik Üretimi de Yükseldi

Türkiye'de doğal gaz tüketimi, geçen yıla göre yüzde 25 artarak 34 milyar metreküpe ulaştı. Şubatta rekor seviyede doğal gaz girişi yaşandı. Güçlü altyapı sayesinde kesintisiz gaz arzı sağlanırken, elektrik üretiminde de yükseliş gözlendi. Gaz talebi zirve yaparken, yerli ve yabancı kaynaklar çeşitlendiriliyor.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Türkiye'de yılın ilk yarısında şebekeye giren gaz miktarı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 25 artarak 34 milyar metreküpe ulaştı.

AA muhabirinin Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) verilerinden derlediği bilgilere göre, kış aylarında soğuk havaların etkisiyle artan ısınma ihtiyacı ve elektrik üretiminde doğal gaza olan talebin yükselmesi, ocak-haziran döneminde şebekeye giren doğal gaz miktarını artırdı.

Geçen yılın ilk yarısında, sisteme verilen doğal gaz miktarı toplam 27,1 milyar metreküp iken, bu yılın aynı döneminde 7 milyar metreküp artışla 34,1 milyar metreküpe ulaştı. Böylece doğal gaz miktarı yüzde 25'in üzerinde artış gösterdi.

GÜNLÜK GAZ GİRİŞİNDE ŞUBATTA REKOR SEVİYE GÖRÜLDÜ


Aylık bazda değerlendirildiğinde ilk 6 ayın tamamında, 2024'e göre artış kaydedildi. Miktar bakımından en fazla artış şubat ayında gerçekleşti. Geçen yıl şubatta 5,7 milyar metreküp olan doğal gaz girişi bu yıl yüzde 41 artarak 8 milyar metreküpün üzerine çıktı. Sisteme günlük verilen gaz miktarında en yüksek rakamlar ise 21, 25 ve 26 Şubat tarihlerinde görüldü.

21 ve 26 Şubat tarihlerinde günlük tüketim 300 milyon metreküpün üzerinde gerçekleşti. 25 Şubat'ta ise Türkiye'nin doğal gaz sistemine giren gaz miktarı 320 milyon metreküple yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Buna göre, şubat ayı doğal gaz talebinin zirve yaptığı dönem oldu.

Sisteme verilen doğal gaz miktarı, geçen yıla göre ocakta yaklaşık yüzde 13 artarak 7,7 milyar metreküpe, martta yüzde 7 yükselerek 6,1 milyar metreküpe çıktı. Nisanda doğal gaz girişi geçen yıla göre yüzde 67'lik artış gösterirken, mayıs ve haziran aylarında sırasıyla yüzde 15 ve yüzde 28 oranında artış yaşandı.

GAZ ARZININ KESİNTİSİZ SAĞLANMASINDA GÜÇLÜ ALTYAPI FAKTÖRÜ


Doğal gazda rekor seviyelere ulaşan günlük giriş miktarlarının kesintisiz sağlanması, çeşitli ülkelerden boru gazı ve sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) tedariki ve yerli gaz üretimiyle destekleniyor.

Avrupa'nın en büyük gaz piyasalarından biri durumundaki Türkiye'ye 14 farklı noktadan gaz girişi sağlanırken, tedarikte boru hatlarının yanı sıra LNG santralleri ve yüzer yeniden gazlaştırma tesisleri (FSRU) üzerinden kaynak çeşitliliğine önem veriliyor.

Bu kapsamda Türkiye, Rusya, Azerbaycan, İran ve Türkmenistan'dan boru gazı, ABD ve Cezayir başta olmak üzere çeşitli ülkelerden ise LNG tedarik ediyor.

Türkiye'nin gaz ihtiyacını yerli kaynaklardan sağlama hedefi doğrultusunda Sakarya Gaz Sahası'nda günlük üretim kapasitesi yaklaşık 10 milyon metreküp seviyesinde seyrediyor.

ELEKTRİK ÜRETİMİ YÜZDE 3,6 ARTTI


Söz konusu dönemde elektrik üretiminde de artış görüldü. Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) verilerine göre, ocak-haziran döneminde elektrik üretimi, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,6 artarak 167 milyar 828 milyon 202 bin kilovatsaat oldu. Böylece ilk 6 ayda günlük ortalama elektrik üretimi geçen yılın aynı dönemine kıyasla 890 milyon kilovatsaatten 922 milyon kilovatsaate yükseldi.

Aynı dönemde, doğal gazın toplam elektrik üretimindeki payı yüzde 13,5'ten yüzde 19,7'ye yükseldi.

Geçen yıl haziranda 113 bin 256 megavat olan kurulu kapasite bu yıl 30 Haziran itibarıyla 119 bin 379 megavat seviyesine ulaştı. Bu dönemde kurulu kapasitede en fazla artış güneş ve rüzgar enerjisinde görüldü. Bu kaynakların geçen yılın ocak-haziran döneminde elektrik üretimindeki payı yüzde 18,4 iken, bu yılın aynı döneminde yüzde 21,4'e yükseldi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *