Harvard Üniversitesi'ne bağlı T.H. Chan Halk Sağlığı bölümünden araştırmacılar, işlenmiş kırmızı et ürünlerini fazla tüketen kişilerin demans hastalığına yakalanma riskinin daha yüksek olduğunu tespit etti.
İşlenmiş Kırmızı Et ve Demans Hastalığı İlişkisi
Yeni bir çalışma, işlenmiş kırmızı et ürünlerini fazla tüketen kişilerin demans hastalığına yakalanma riskinin daha yüksek olduğunu gösterdi.
Araştırma Detayları
KIRMIZI ET ARAŞTIRILDIHarvard Üniversitesi'ne bağlı T.H. Chan Halk Sağlığı bölümünden araştırmacılar, sosis ve salam gibi işlenmiş kırmızı et ürünlerini fazla tüketen kişilerin demans hastalığına yakalanma riskinin daha yüksek olduğunu tespit etti.
Katılımcılar ve Gıda Günlüğü
Araştırma kapsamında demans tanısı bulunmayan, ortalama 49 yaşındaki yaklaşık 134 bin katılımcı her 2 ila 4 yılda bir, yedikleri yiyecekleri ve bunları ne sıklıkta tükettiklerini listeleyen bir gıda günlüğü doldurdu.
Araştırma Sonuçları
Araştırmacılar, katılımcıları günde yediği ortalama kırmızı et miktarına göre 'az miktarda tüketen', 'orta miktarda tüketen' ve 'fazla miktarda tüketen' olarak 3 gruba ayırdı. Çalışma sonucunda, işlenmiş kırmızı et ürünlerini 'fazla miktarda tüketen' kişilerin ilerleyen yıllarda demans tanısı alma riskinin 'az miktarda tüketenlere' kıyasla yüzde 13 daha fazla olduğu görüldü.
Kırmızı Et Türü Ayrımı
Araştırmada, işlenmemiş kırmızı eti fazla tüketen kişiler ile az tüketenler arasında demans tanısı alma riskine ilişkin bir fark olmadığı bildirildi.