deneme bonusu veren siteler balmoral resort Artemisbet JOJOBET
27 Eylül 2025
İstanbul
Parçalı az bulutlu
18°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
En Son Olay Güncel Demir İçeren Besinlerin Demans Riskini Artırabileceği Belirlendi! Bu Besin Kırmızı Liste'ye Alındı

Demir İçeren Besinlerin Demans Riskini Artırabileceği Belirlendi! Bu Besin Kırmızı Liste'ye Alındı

İşlenmiş etler sağlık açısında çeşitli riskler barındırıyor. İşlenmiş etin demans riskini artırdığı ortaya çıktı. Salam ve sosis gibi etlerin yol açtığı sıkıntılar neler?

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Harvard Üniversitesi'ne bağlı T.H. Chan Halk Sağlığı bölümünden araştırmacılar, işlenmiş kırmızı et ürünlerini fazla tüketen kişilerin demans hastalığına yakalanma riskinin daha yüksek olduğunu tespit etti.

İşlenmiş Kırmızı Et ve Demans Hastalığı İlişkisi

Yeni bir çalışma, işlenmiş kırmızı et ürünlerini fazla tüketen kişilerin demans hastalığına yakalanma riskinin daha yüksek olduğunu gösterdi.

Araştırma Detayları

KIRMIZI ET ARAŞTIRILDIHarvard Üniversitesi'ne bağlı T.H. Chan Halk Sağlığı bölümünden araştırmacılar, sosis ve salam gibi işlenmiş kırmızı et ürünlerini fazla tüketen kişilerin demans hastalığına yakalanma riskinin daha yüksek olduğunu tespit etti.

Katılımcılar ve Gıda Günlüğü

Araştırma kapsamında demans tanısı bulunmayan, ortalama 49 yaşındaki yaklaşık 134 bin katılımcı her 2 ila 4 yılda bir, yedikleri yiyecekleri ve bunları ne sıklıkta tükettiklerini listeleyen bir gıda günlüğü doldurdu.

Araştırma Sonuçları

Araştırmacılar, katılımcıları günde yediği ortalama kırmızı et miktarına göre 'az miktarda tüketen', 'orta miktarda tüketen' ve 'fazla miktarda tüketen' olarak 3 gruba ayırdı. Çalışma sonucunda, işlenmiş kırmızı et ürünlerini 'fazla miktarda tüketen' kişilerin ilerleyen yıllarda demans tanısı alma riskinin 'az miktarda tüketenlere' kıyasla yüzde 13 daha fazla olduğu görüldü.

Kırmızı Et Türü Ayrımı

Araştırmada, işlenmemiş kırmızı eti fazla tüketen kişiler ile az tüketenler arasında demans tanısı alma riskine ilişkin bir fark olmadığı bildirildi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *