balmoral resort Artemisbet JOJOBET
21 Eylül 2025
İstanbul
Az bulutlu
20°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
En Son Olay Güncel Evde doğal üzüm sirkesi nasıl yapılır? İşte püf noktası: Tahta kaşık kullanımı!

Evde doğal üzüm sirkesi nasıl yapılır? İşte püf noktası: Tahta kaşık kullanımı!

Yaz aylarının sonunda, üzümlerden sirke yapmanın en uygun zamanı geldi. Üzüm sirkesi yapımında önemli püf noktaları bulunmaktadır. Bunlardan biri de tahta kaşık kullanmaktır. Bu basit ama etkili yöntem dışında, birkaç daha püf noktası bulunmaktadır. Üzüm sirkesi yapımı oldukça kolaydır ve evde yapabileceğiniz pratik bir tariftir.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Canan Karatay'ın önerdiği gibi doğal sirkeyi önemseyenler üzüm sirkesi tarifini araştırıyor. Siyah veya mor üzümden yapılan üzüm sirkesi bin derde deva. Fakat sirke yapımına dikkat etmek gerekiyor.

ÜZÜM SİRKESİNİN PÜF NOKTALARI

Metal kaşık veya kap kullanmayın, tahta kaşık tercih edin.

Kavanoz kesinlikle plastik olmamalı, cam olmalı.

Sirke olgunlaştıkça tadı daha keskinleşir. En iyi sonuç için 6 ay bekletmek idealdir.

ÜZÜM SİRKESİ MALZEMELER

1 kg olgun üzüm (tercihen siyah veya mor üzüm, ama beyaz da olur)

2 litre içme suyu

1 yemek kaşığı kaya tuzu

1 yemek kaşığı bal (veya pekmez – fermantasyonu desteklemek için)

Sirke anası (varsa, daha hızlı olur; yoksa üzüm kabuğundaki doğal maya süreci başlatır)

ÜZÜM SİRKESİ TARİFİ

Üzümleri yıkamadan, sadece saplarından ayırarak kullanın. (Kabuğundaki doğal mayalar fermantasyon için gereklidir.)

Geniş bir cam kavanoza üzümleri hafifçe ezerek koyun.

İçme suyunu, kaya tuzunu ve balı ekleyin. Tahta kaşıkla karıştırın.

Kavanozun ağzını tülbent veya pamuklu bir bezle örtüp lastikle sabitleyin. (Hava almalı ama toz ve böcek girmemeli.)

Fermantasyon süreci: Kavanozu serin ve karanlık bir yerde bekletin. İlk 20 gün boyunca her gün tahta kaşıkla karıştırın.

20 günün sonunda üzümleri süzün, sadece sıvı kısmı başka bir cam kavanoza alın.

Sıvıyı tekrar bezle kapatıp 30–40 gün kadar dinlendirin. Bu sürede üzerinde beyaz bir tabaka (sirke anası) oluşabilir.

2 ay civarında üzüm sirkesi hazır hale gelir. Temiz cam şişelere süzüp serin ve karanlık yerde saklayabilirsiniz.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *