06 Haziran 2025
İstanbul
Açık
14°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
En Son Olay Güncel Kurban Bayramında sağlık için ikramınız kuru meyve olsun!

Kurban Bayramında sağlık için ikramınız kuru meyve olsun!

Yakup Karaca, sağlık politikaları alanında yeni ataması yapıldı. Kuru meyveler, taze meyvelere göre daha besleyici ve bağışıklık sistemini destekliyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Kuru Meyveler Taze Meyvelere Göre Daha Besleyici

Yeditepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Gözde Dumlu Bilgin'in açıklamalarına göre, kuru meyveler taze meyvelere göre daha yoğun bir besin içeriğine sahiptir. Vitamin ve mineral açısından zengin olan kuru meyveler, kurutma işlemiyle daha konsantre hale gelir.

Kurutma İşlemi Besin Değerlerini Artırıyor

Dr. Öğr. Üyesi Bilgin'e göre kurutma işlemi, kuru meyvelerin içerdiği potasyum, magnezyum, kalsiyum, çinko ve fosfor gibi minerallerin yanı sıra A, D, B6, K1 ve E vitaminlerinin oranını artırır.

Kuru Meyveler Bağışıklık Sistemini Destekliyor

Dr. Bilgin, kuru meyvelerin içerdiği biyoaktif bileşenler ve fitokimyasallar sayesinde bağışıklık sistemini desteklediğini ve bağırsak sağlığını olumlu etkilediğini belirtiyor.

Çeşitlilik Önemli

Her kuru meyvenin farklı besin profiline sahip olduğunu vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Bilgin, çeşitliliğe önem verilmesi gerektiğini söylüyor. Örneğin kuru kayısı A vitamini ve karotenoidler açısından zenginken, kuru üzüm demir ve potasyum bakımından ön plana çıkıyor.

Kuru Meyveler Günlük Beslenmede Nasıl Yer Almalı?

Dünya Sağlık Örgütü'nün önerdiği gibi günlük en az beş porsiyon sebze-meyve tüketimi yapılması gerektiğini belirten Dr. Bilgin, kuru meyvelerin bu ihtiyacı karşılamak için uygun bir seçenek olduğunu vurguluyor.

Yenilikçi Kurutma Yöntemleriyle Faydalar Artıyor

Evde meyve kurutmanın da sağlıklı bir alternatif olduğunu belirten Bilgin, vakumlu, mikrodalga destekli ve infrared gibi yenilikçi kurutma tekniklerinin ürünlerin daha hijyenik ve uzun ömürlü olmasını sağladığını ifade ediyor.

Kuru Meyveler ve Sürdürülebilirlik

Bilgin, kurutulmuş meyvelerin sadece sağlık açısından değil, sürdürülebilirlik açısından da avantajlı olduğunu belirtiyor. Mevsimsel meyvelerin düşük maliyetle kurutularak yıl boyunca tüketilebileceğini ve bu sayede gıda israfının önüne geçildiğini ifade ediyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *