13 Haziran 2025
İstanbul
Açık
20°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
En Son Olay Güncel Yaz Sıcaklarıyla Besin Zehirlenmeleri Artıyor: Uzman Uyarıyor!

Yaz Sıcaklarıyla Besin Zehirlenmeleri Artıyor: Uzman Uyarıyor!

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre her yıl 600 milyon kişi besin zehirlenmelerinden etkileniyor! Diyetisyen Ceren Demir uyarıyor: Yaz sıcakları arttıkça, bu tehlikeli durumun görülme sıklığı da yükseliyor.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Dünya Sağlık Örgütü'nün çarpıcı verilerine göre her yıl tam 600 milyon kişi besin zehirlenmelerinden etkileniyor!

Diyetisyen Ceren Demir uyarıyor: Yaz aylarında artan sıcaklıklar, besin zehirlenmesi vakalarını ciddi oranda yükseltiyor.

HANGİ BAKTERİLER TEHDİT EDİYOR?

Besinler aracılığıyla vücudumuza giren bakteri, virüs, parazit, toksin ve kimyasal maddeler zehirlenmelere yol açabiliyor.

Diyetisyen Demir, en sık görülen ve tehlikeli olan 4 bakteri türünü açıklıyor:Stafilokok: Et, süt, süt ürünleri ve iyi yıkanmamış malzemelerden yapılan salatalarda görülüyor.

Tüketimden 2-3 saat sonra kusma ile kendini gösteriyor.

Shigella: Et, süt ve salatalarda bulunan bu bakteri, 1-2 gün içinde bulantı, kusma, ateş, kramplar, karın ağrıları ve dışkıda kan gibi belirtilerle ortaya çıkıyor.

Clostridium Botilinum: Konservelerde, ette, sebze ve meyvede bulunabilen bu bakteri, en ciddi ve ölümcül zehirlenmelere neden oluyor!

Felç, solunum engeli ve hatta ölümle sonuçlanabiliyor.

ET TÜKETİMİNDE HAYATİ ÖNLEMLER!

Diyetisyen Ceren Demir, özellikle yaz aylarında et tüketiminde çok dikkatli olunması gerektiğini vurguluyor:Güvenilir Kaynak: Fiyatı düşük, nasıl muhafaza edildiği belli olmayan, açıkta satılan ürünlerden uzak durun.

Etleri standartlara uygun şarküterilerden veya güvenilir markaların paketli ürünlerinden alın.

Etiket Okuyun: Paketli ürün alırken hasar görmediğinden emin olun ve mutlaka üretim-son tüketim tarihlerini kontrol edin.Çiğ Süt Tüketmeyin: Hayvanlardan geçebilecek hastalıklar nedeniyle çiğ süt tüketiminden kaçının.

BESİNLERİ KORUMA ÖNERİLERİ: YAZ SICAĞINDA HAYATİ ÖNLEMLER!

Besin zehirlenmelerinden korunmak için Diyetisyen Demir'den pratik ve etkili öneriler:Buzdolabı Şart: Besinleri buzdolabında veya dondurucuda saklayın.

Pişmiş besinleri 2 saat içinde buzdolabına koyun.

Tekrar Isıtmaya Dikkat: Buzdolabından çıkan yemeği 70°C üzerinde ısıtın, ancak aynı yemeği tekrar tekrar ısıtmayın.Çözülen Donmuş Gıda: Dondurucudan çıkardığınız besinleri çözüldükten sonra tekrar buzluğa koymayın.Çapraz Bulaşmayı Önleyin: Pişmiş ve çiğ yiyeceklerin birbirine temas etmesinden kaçının.

Riskli besinler (çiğ et, yumurta) ve sebze-meyveler için ayrı doğrama tahtası ve bıçaklar kullanın.

Hijyen Her Şeydir: Besin hazırlığı öncesi ellerinizi sabunla en az 2 dakika yıkayın.

Elinde kesik veya açık yara olan kişiler besin hazırlığı yapmamalı, zorunlu hallerde mutlaka yarayı sararak eldiven kullanmalıdır.İyice Yıkayın: Sebze ve meyveleri tüketmeden önce iyice yıkayın.

Yeterli Pişirme: Yiyeceklerin yeterli süre ve sıcaklıkta piştiğinden emin olun.İshal ve Kusmada Destek: İshal ve kusma durumunda dinlenin, temiz su, ayran, maden suyu, şekersiz çay ile sıvı alımınızı artırın.

Pirinç lapası, yoğurt, muz, şeftali, haşlanmış patates gibi gıdalar tüketin.

Yaz aylarında sağlığınızı riske atmamak için bu uyarılara kulak verin!

Samsun’da okulda gıda zehirlenmesi: 4 öğrenci hastanedeKYK yurdunda gıda zehirlenmesi: 48 öğrenci hastanelik

KAYNAK: İhlas Haber Ajansı (IHA)

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *