meritbet
03 Kasım 2025
İstanbul
Açık
14°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
En Son Olay Güncel Türkiye'de Deli Dana Hastalığı Yayılma Endişesi Artıyor mu?

Türkiye'de Deli Dana Hastalığı Yayılma Endişesi Artıyor mu?

Ankara ve Bolu’da Creutzfeldt-Jakob Hastalığı (CJD) iddialarının ardından kamuoyunda oluşan panik, uzmanlar tarafından değerlendirildi. Veteriner Hekimler Derneği Başkanı Dr. Gülay Ertürk, hastalığın etkeninin virüs değil, pişirme ve dezenfeksiyonla yok edilemeyen bir protein (prion) olduğunu belirtti. Ertürk, Türkiye’de hayvanlarda resmî olarak doğrulanmış bir vakanın bulunmadığını vurguladı.

1 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Ankara Bilkent Şehir Hastanesi’nde bir hastaya "Deli Dana Hastalığı" (CJD) teşhisi konulduğu yönündeki iddiaların ardından, Sağlık Bakanlığı ve hastane yönetimi hala kesin bir teşhisin olmadığını belirtti.

Veteriner Hekimler Derneği Başkanı Dr. Gülay Ertürk’ten Açıklamalar

Veteriner Hekimler Derneği Başkanı Dr. Gülay Ertürk, hastalığın özellikleri ve Türkiye’deki hayvancılık riskleri konusunda kamuoyunu bilgilendirdi.

Hastalığın Etkeni Prion, Pişirmeyle Yok Olmuyor

Cumhuriyet'in aktardığına göre Dr. Gülay Ertürk, sığırlarda görülen ve merkezi sinir sistemini etkileyen bu ölümcül hastalığın bilinmeyen yönlerine dikkat çekti. "Deli dana hastalığı, etkeni bakteri veya virüs değil, yanlış katlanmış bir protein olan priondur. Bu nedenle olağan dezenfeksiyon ve pişirme yöntemleriyle yok edilemez."

Hastalığın Bulaşma Yolları ve Riskleri

Hastalığın sığırlara, enfekte hayvan dokularının karıştığı et-kemik unları içeren yemlerle bulaştığını belirten Ertürk, insanlara ise ancak enfekte hayvanın beyin ve omurilik gibi yüksek riskli dokularının gıdaya karışması durumunda geçebileceğini ifade etti.

Türkiye'nin Aldığı Önlemler ve Durumu

Hastalığın 1986 yılında İngiltere’de ortaya çıktığını ve dünya çapında krize sebep olduğunu hatırlatan Ertürk, Türkiye'nin aldığı önlemlerin güvence sağladığını söyledi. Yem yasağı ve veteriner kontrolleri gibi önlemlerle Türkiye'nin risk altında olmadığını belirtti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *