Artemisbet
12 Temmuz 2025
İstanbul
Parçalı az bulutlu
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
En Son Olay Gündem Airfryer Kullanırken Dikkat! Uzmanlar, Ciddi Yangın Riskine Karşı Uyarıyor

Airfryer Kullanırken Dikkat! Uzmanlar, Ciddi Yangın Riskine Karşı Uyarıyor

Airfryerlar, yanlış kullanımda güvenlik riski oluşturabilir. Hava sirkülasyonunun gücüyle alev alabilen cihaz, kağıt havlu ve yanıcı materyallerle dikkatli olunmalı. Uzmanlar, cihaz içine doğrudan yanıcı malzeme koymamayı ve üretici önerilerine uymayı tavsiye ediyor. ABD'de yaşanan yangın olayı da dikkat çekti.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Pratikliği ve sağlıklı pişirme vaadiyle mutfakların vazgeçilmezi haline gelen airfryerlar, yanlış kullanıldığında ciddi güvenlik riski oluşturabiliyor. Özellikle belirli ürünlerin bu cihazda pişirilmesi, saniyeler içinde yangına yol açabiliyor. Uzmanlar uyarıyor: “Airfryer fırın değil, her şeyi içine atamazsınız.”

Son dönemde sosyal medyada paylaşılan videolar ve kullanıcı deneyimleri, airfryer cihazlarında kağıt havluya sarılı yağlı gıdaların, hatta bazı dondurulmuş işlenmiş ürünlerin cihaz içinde alev aldığına dair uyarıları gündeme taşıdı. Özellikle pişirme sırasında hava sirkülasyonunun çok güçlü olduğu bu cihazlarda, hafif ve yanıcı materyallerin ısıya yakın temas ettiğinde tutuşabildiği belirtiliyor.

KAĞIT HAVLU VE PİŞİRME KAĞIDIYLA DİKKATLİ OLUN

İngiltere merkezli tüketici güvenliği kuruluşu Electrical Safety First, geçtiğimiz ay yayımladığı raporda, airfryer kullanımında yapılan en büyük hatalardan birinin, cihazın içine gevşek halde pişirme kağıdı ya da peçete koymak olduğunu belirtti.

Kuruluşun teknik danışmanı Robert Jervis-Gibbons, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

“Airfryer cihazları yüksek sıcaklıkta çalışır ve dar bir hazne içinde sıcak hava sirküle eder. Eğer pişirme kağıdı ya da kağıt havlu gibi yanıcı bir materyal, ısıtıcı bobine temas ederse, saniyeler içinde alev alabilir. Bu yüzden üretici talimatları dışında hiçbir şey kullanılmamalı.”

BİR KULLANICI YANGIN ANIYLA UYARDI

ABD’nin Texas eyaletinde yaşayan bir kullanıcı, sosyal medya platformu X’te yaşadığı deneyimi şöyle anlattı:

“Dondurulmuş pizzayı pişirme kağıdıyla birlikte airfryera koydum. İki dakika sonra yanık kokusu geldi. Kapakta alevleri gördüğümde mutfak dumanla dolmuştu. Neyse ki erken fark ettim, ama az kalsın ev yanıyordu.”

UZMANLAR NEYİ ÖNERİYOR? 

- Kağıt havlu, pişirme kağıdı ya da pergamin gibi materyalleri cihaz içine doğrudan koymayın.

- Cihaz çalışırken içeriğe göz kulak olun.

- Aşırı yağlı, gevşek dokulu ya da köpüren gıdalar cihazda hızla alev alabilir.

- Yalnızca üretici tarafından önerilen pişirme aksesuarlarını kullanın.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *