22 Mayıs 2025
İstanbul
Açık
17°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
En Son Olay Gündem Çikolata kıtlığı kapıda! Fiyat, istihdam ve iş yerleri tehlikede: "Riskli ülkelerden geliyor"

Çikolata kıtlığı kapıda! Fiyat, istihdam ve iş yerleri tehlikede: "Riskli ülkelerden geliyor"

The Guardian; iklim değişikliği, biyolojik çeşitlilik ve ithal edilen ülkelerin bu konularda "riskli" olması sebebiyle, çikolata krizinin kapıda olduğunu yazdı. Raporun baş yazarı Camilla Hyslop, bu tehditlerin artık soyut olmadığını, işletmeleri, istihdamı ve gıda fiyatlarını doğrudan etkilediğini ifade etti.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

AB'nin Çikolata Krizi Derinleşiyor

The Guardian'ın haberine göre, Avrupa Birliği'nin (AB) çikolata krizinin derinleştiği, iklim değişikliği ve biyolojik çeşitlilik kaybının bu durumu daha da kötüleştirdiği belirtiliyor.

Krize Hazırlıksız Ülkelerden Gelen İthalatlar

KRİZLERE HAZIR OLMAYAN ÜLKELERDEN GELİYOR İngiltere merkezli danışmanlık şirketi Foresight Transitions tarafından hazırlanan bir rapora göre, AB’nin 2023 yılında ithal ettiği kakao, kahve, soya, pirinç, buğday ve mısırın üçte ikisinden fazlası, iklim değişikliğine karşı yeterince hazırlıklı olmayan ülkelerden geldi. #r-1117677# Kakao, buğday ve mısır için ise ithalatın üçte ikisi, biyolojik çeşitliliğin yeterince korunmadığı ülkelerden yapıldı.

İklim Krizi ve Gıda Üretimi

Araştırmacılar, iklim krizinin gıda üretimine zarar verdiğini ve biyolojik çeşitlilikteki düşüşün çiftlikleri daha az dayanıklı hale getirdiğini vurguladı.

Fiyatlarda Artış Bekleniyor

FİYATLARDA ARTIŞ OLABİLİR Raporun baş yazarı Camilla Hyslop, bu tehditlerin artık soyut olmadığını, işletmeleri, istihdamı ve gıda fiyatlarını doğrudan etkilediğini ifade etti.

İthalat ve Çevresel Riskler

Eurostat ticaret verilerinin, iklim hazırlık ve biyolojik çeşitlilik sıralamalarıyla eşleştirildiği analizde, ithalatın büyük bölümünün çevresel risklere açık ülkelerden yapıldığı tespit edildi. Özellikle kakao açısından risk oldukça yüksek.

Kakao Tedarikindeki Sorunlar

Kakao ithalatının yüzde 96,5’i iklim hazırlığı düşük olan, yüzde 77’si ise biyolojik çeşitliliği zayıf ülkelerden gerçekleşti.

Çikolata Sektöründe Baskı Artıyor

Kakao arzında yaşanan sıkıntılar ve şeker fiyatlarındaki artış, sektör üzerinde halihazırda baskı oluşturuyor.

Üreticilere Yatırım Yapılması Gerekiyor

Raporu finanse eden Avrupa İklim Vakfı, büyük çikolata üreticilerinin, kakao tedarik ettikleri ülkelerde iklim uyumu ve biyolojik çeşitliliğin korunmasına yatırım yapmaları gerektiğini savundu.

Endişe Verici Bulgular

Oxford Üniversitesi’nden çevre araştırmacısı Paul Behrens, bulguların gıda dayanıklılığı açısından son derece endişe verici olduğunu belirterek, AB’nin gıda güvenli olduğu yanılgısına kapılmaması gerektiğini söyledi.

Uganda ve Kahve Tedariki

Uganda gibi bazı kahve tedarikçisi ülkelerde, düşük iklim hazırlığı ve zayıf biyolojik çeşitlilik endişeleri artırıyor.

Uganda'dan Çağrı: Uluslararası Destek İstiyoruz

UGANDA'DAN KRİTİK ADIM Uganda Ulusal Kahve Çiftçileri Birliği’nin kurucusu Joseph Nkandu, değişen hava koşullarının kahve üretimini tehdit ettiğini ve çiftçilerin dayanıklılığını artırmak için uluslararası iklim finansmanına erişim istediklerini belirtti.

Daha Sürdürülebilir Beslenme Biçimleri

Gıda sistemlerinin iklim şoklarına karşı dayanıklı hale gelebilmesi için daha sağlıklı ve sürdürülebilir beslenme biçimlerine geçilmesi gerektiğini söyleyen Oxford Üniversitesi’nden araştırmacı Marco Springmann ise, ithal edilen tahıl ve soyanın büyük bölümünün hayvan yemi olarak kullanıldığını, bu sistemin bizzat korumaya çalışılan çevresel dengeleri tehdit ettiğini vurguladı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *