04 Ekim 2025
İstanbul
Hafif yağmur
17°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
En Son Olay Gündem Erzurum’da 600 yıllık şalgam yıkama geleneği

Erzurum’da 600 yıllık şalgam yıkama geleneği

Erzurum’un Yoncalık Mahallesi’nde her yıl üretilen yaklaşık 200 ton şalgam, derede yıkanarak satışa sunuluyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Haberleri

Erzurum’un Aziziye ilçesine bağlı Yoncalık Mahallesi, şalgam üretimiyle olduğu kadar atadan kalma şalgam yıkama geleneğiyle de dikkat çekiyor. Mahallede yılda ortalama 200 ton şalgam üretiliyor.

HASATTAN DEREYE UZANAN YOLCULUK

Tarladan sökülen şalgamlar önce sap ve yapraklarından ayrılıyor, ardından traktörlerle Çatalpınar Deresi’ne taşınıyor. Burada mahalleli, imece usulüyle ve türküler eşliğinde şalgamları yıkıyor.

YOL KENARLARINDA VE MARKETLERDE SATILIYOR

Derenin temiz sularında yıkanan şalgamlar 5 kiloluk çuvallara dolduruluyor. Mahalle halkı, ürünlerini çoğunlukla yol kenarlarında satışa sunuyor, bazen de marketlere veriyor.

"600 YILLIK GELENEĞİMİZİ YAŞATIYORUZ"

Köyün eski muhtarlarından İbrahim Başaran, şalgam üretiminin zorlu ama köklü bir gelenek olduğunu vurguladı:


Köyümüzün geçmişi 600 yıl öncesine dayanıyor. Ben 1960 doğumluyum, hep böyle gördüm. Atalarımızdan kalan bu geleneği sürdürüyoruz. Dere suyunda yıkadığımız şalgamlarımız tamamen organik. Yılda yaklaşık 200 ton mahsul çıkıyor.

"BABAM VE DEDEM HEP BÖYLE YAPTI"

Üreticilerden Mahmut Kavçin de şalgamı dereye taşıyıp yıkamanın geleneksel yöntem olduğunu söyledi:

“Her şey doğal yapılıyor. Suyumuz çok temiz. Babam ve dedem hep bu şekilde yaptılar, biz de sürdürüyoruz.”

İMECE USULÜ VE ORGANİK ÜRETİM

Mahalleli Mahir Kavçin, hasat döneminde işlerin yoğunlaştığını, bu yüzden herkesin imeceyle çalıştığını anlattı. Yol kenarında şalgam satan Necmettin Kong ise şunları kaydetti:

“Ürettiğimiz şalgamı dağlardan gelen sularla yıkıyoruz. Sulamada da aynı suları kullanıyoruz. Tamamen organik, hiçbir katkı maddesi yok.”

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *