07 Temmuz 2025
İstanbul
Açık
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
En Son Olay Gündem Hayvan Kesimleri Veteriner Hekimlerin Kontrolünde Devam Ediyor, Et Fiyatları Şap Hastalığından Etkilenmeyecek.

Hayvan Kesimleri Veteriner Hekimlerin Kontrolünde Devam Ediyor, Et Fiyatları Şap Hastalığından Etkilenmeyecek.

TÜDKİYEB Genel Başkanı Nihat Çelik, şap hastalığıyla ilgili olarak hayvan kesimlerinin veteriner hekimlerin kontrolünde devam ettiğini ve et fiyatlarının bu hastalıktan dolayı artmayacağını belirtti. Çelik, hastalığın hayvanlarda et ve süt verimini düşürdüğünü vurgulayarak, vatandaşların rahatlıkla et tüketebileceğini söyledi.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, şap hastalığına karşı hayvan kesimlerinin veteriner hekimlerin kontrolünde devam ettiğini belirterek, "Et fiyatlarının şap hastalığı nedeniyle artması söz konusu değil." dedi.

Çelik, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, şap hastalığıyla ilgili gelişmeleri yakından takip ettiklerini, sığır, manda, koyun ve keçi gibi çift tırnaklı hayvanlarda virüslerin neden olduğu hastalığın çok hızlı yayıldığını söyledi.

Hastalığın buzağılarda ve kuzularda ölümle sonuçlanabileceğine dikkati çeken Çelik, hastalığın ayrıca süt ve et verimini düşürerek ekonomik kayba yol açabildiğini ifade etti.

"VATANDAŞLARIMIZ RAHATLIKLA ET TÜKETEBİLECEĞİ YÖNÜNDE BİLİNÇLENDİRİLMELİ"


Gerek yetiştiricilerin gerekse tüketicilerin şap hastalığı hakkında bilinçli olmaları gerektiğini anlatan Çelik, şunları kaydetti:

"Yetiştiricilerin şap hastalığının evreleri hakkında bilinçlendirilmesi son derece önemli. Bu manada şap hastalığıyla mücadelede yetiştiricilerin eğitilmesiyle ekonomik kayıpların önüne geçilebilir. Diğer taraftan tüketiciler de şap hastalığından dolayı endişe duyarak et tüketmeme eğiliminde olabilir. Dolayısıyla vatandaşlarımız da rahatlıkla et tüketebileceği yönünde bilinçlendirilmelidir."

Çelik, şap hastalığıyla en etkili mücadele yönteminin hastalık görülmeden önce hayvanların aşılanması olduğunu dile getirerek, hastalığa karşı büyükbaş hayvanların yılda iki, küçükbaş hayvanlar ise yılda bir kez aşılanması gerektiğini anlattı.

Hastalık ortaya çıktıktan sonra yayılması büyük risk teşkil ettiğinden hayvan hareketlerinin kısıtlanmasının en doğru tedbirlerden olduğunu vurgulayan Çelik, Bakanlığın bu yönde karar almasının doğru bulduklarını bildirdi.

Çelik, şap hastalığından dolayı hayvanlarda et ve süt veriminde azalmalar görülmesinin doğal bir durum olduğunu belirterek, hayvanların ağız bölgesinde oluşan yaralar nedeniyle yeme içme konusunda zorluk yaşadıklarını, bunun da kilo kaybına yol açarak et verimini düşürdüğünü söyledi.

"HAYVAN KESİMLERİ VETERİNER HEKİMLERİN KONTROLÜNDE DEVAM EDİYOR"


Ekonomik kayba etki eden en önemli unsurun yem giderleri olduğunu kaydeden Çelik, şu değerlendirmede bulundu:

"Hastalıklı hayvan kilo verdiği için yetiştirici bu kaybı telafi edebilmek için daha fazla yem yedirmek durumunda kalmaktadır. Dolayısıyla hayvancılıkta üretim maliyetlerini en fazla etkileyen yem masrafları olduğu için bu da ekonomik yönden yetiştiricilere olumsuz yansımaktadır. Hastalığın daha fazla yayılmaması için hayvan pazarlarında kısıtlamaya gidilmiş olup hayvan kesimleri veteriner hekimlerin kontrolünde devam etmektedir. Dolayısıyla et fiyatlarının şap hastalığı nedeniyle artması söz konusu değildir. Ayrıca bu hastalığın insanlara bulaşması söz konusu olmayıp, et ve süt tüketiminde iyice pişirmek kaydıyla herhangi bir risk bulunmadığını ve güvenle tüketilebileceğini söyleyebiliriz."

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *