Artemisbet
12 Temmuz 2025
İstanbul
Parçalı az bulutlu
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
En Son Olay Gündem Kahveyi bu şekilde tüketmeyi derhal bırakın! Kör ediyor

Kahveyi bu şekilde tüketmeyi derhal bırakın! Kör ediyor

Hazır kahve içmek bir alışkanlık olabilir, ama göz sağlığınızı etkileyebilecek kadar önemli bir alışkanlık. Yeni araştırmalar, beslenme tercihleriyle kalıcı görme kaybı arasında bağlantılar olabileceğini gösteriyor. İçmeyi bırakın...

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Güne bir fincan kahveyle başlamak dünya genelinde milyonlarca kişi için vazgeçilmez bir alışkanlık. Ancak yeni bir bilimsel araştırma, özellikle hazır kahve tüketenler için bu alışkanlığın düşündüğümüzden daha ciddi sonuçlara yol açabileceğini gösteriyor. Food Science & Nutrition dergisinde yayımlanan çalışmaya göre, hazır kahve içmek, yaşa bağlı makula dejenerasyonu (AMD) riskini önemli ölçüde artırabilir.

MERKEZİ GÖRMEYİ ETKİLİYOR, KÖRLÜĞE YOL AÇABİLİYOR


Makula dejenerasyonu, gözün arkasındaki merkezi görmeden sorumlu makula bölgesini etkiliyor. Özellikle yaşla birlikte görülen "kuru tip" AMD, zamanla okuma zorluğu, bulanık görme ve ileri safhada kalıcı görme kaybına yol açabiliyor. Genetik yatkınlık ve yaş gibi faktörler kontrol edilemese de, beslenme ve yaşam tarzı tercihleri hastalığın seyrinde kritik rol oynuyor.

GENETİK BAĞLANTI TESPİT EDİLDİ


Çin’deki Hubei Tıp Üniversitesi’ne bağlı Shiyan Taihe Hastanesi’nde yapılan araştırma, genetik düzeyde hazır kahve tüketimi eğilimi ile kuru AMD riski arasında örtüşen bir bağlantı olduğunu ortaya koydu. Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Siwei Liu, Medical News Today’e verdiği demeçte şu ifadelere yer verdi:

“Bu genetik örtüşme, hazır kahve tercihleriyle kuru AMD gelişme riski arasında ortak biyolojik yollar veya metabolik mekanizmalar olabileceğini düşündürüyor. Bu, AMD'nin oluşum süreciyle ilgili yeni bir bakış açısı sunuyor.”

Araştırmacılar, kahve tercihi gibi alışkanlıkların genetikle nasıl iç içe geçtiğine dikkat çekerek, bu tür yaşam tarzı faktörlerinin artık göz hastalıkları açısından da önemli birer belirleyici haline geldiğini vurguladı.

KAHVE SAĞLIKLI MI, RİSKLİ Mİ?


Dr. Liu, kahvenin aynı zamanda antioksidanlar ve polifenoller açısından zengin olduğunu ve sinir sistemi üzerinde koruyucu etkiler sağlayabileceğini belirtti. Ancak “hazır kahve” gibi işlenmiş ürünlerin uzun vadeli etkilerinin daha farklı olabileceğine dikkat çekti. Kahve ile göz sağlığı arasındaki bu olası bağ, uzmanlar tarafından beslenme temelli kişiselleştirilmiş koruma stratejileri geliştirilmesi açısından da umut verici bulunuyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *