01 Mayıs 2025
İstanbul
Parçalı az bulutlu
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
En Son Olay Gündem Karbonat ya da kimyon değil: Kuru fasulyenin gazını saniyeler içinde alıyor

Karbonat ya da kimyon değil: Kuru fasulyenin gazını saniyeler içinde alıyor

Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan kuru fasulyenin oluşturduğu şişkinlik ve gaz problemleri birçok kişiyi rahatsız ediyor. Genellikle karbonat veya kimyon kullanılsa da kuru fasulyenin gazını saniyeler içinde alacak başka bir yöntem var...

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Kuru fasulye sofralarımızın baş köşesindeki yeri tartışılmaz fakat bu lezzetli yemeğin ardından yaşanan şişkinlik ve gaz problemleri birçok kişinin fasulyeye mesafeli durmasına neden oluyor. Çözüm arayanlar genellikle karbonat ya da kimyon gibi yöntemlere başvursa da uzmanlar farklı bir teknik öneriyor. Üstelik bu yöntem, mutfağınızda zaten bulunan basit malzemelerle saniyeler içinde etkisini gösteriyor.

1 YEMEK KAŞIĞI ELMA SUYU EKLEYİN 
Kuru fasulyeyi pişirmeden önce suya yatırmak herkesin bildiği bir adım. Fakat burada asıl püf noktası yalnızca su kullanmak değil. Uzmanlar, ıslatma suyuna doğal asidik maddeler eklemenin gaz sorununu büyük ölçüde azalttığını söylüyor.

Bir yemek kaşığı elma sirkesi veya limon suyu ekleyerek 8-12 saat bekletilen fasulye, içindeki gaz yapıcı maddelerden büyük ölçüde arınıyor. Bu doğal asitler, fasulyede bulunan rafinoz ve stakiyoz gibi şekerlerin parçalanmasına yardımcı oluyor, böylece sindirim kolaylaşıyor.

BU NOKTALARA DİKKAT EDİN 
Islatılan fasulyenin suyunu dökmek ve bol suyla yeniden yıkamak da olmazsa olmaz bir adım. Eski suyu atmak, açığa çıkan gaz yapıcı maddelerin tamamen temizlenmesini sağlıyor. Ardından taze suyla pişirme işlemi başlatıldığında hem fasulyenin sindirimi kolaylaşıyor hem de mide şişkinliği büyük oranda önleniyor.

Ayrıca kuru fasulyeyi pişirirken suyuna birkaç dilim taze zencefil veya bir iki yaprak defne eklemek hem lezzeti artırıyor hem de sindirimi kolaylaştırıyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *