Artemisbet
12 Temmuz 2025
İstanbul
Parçalı az bulutlu
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
En Son Olay Gündem Kenevirin Sağlık ve Kişisel Bakım Ürünleri İçin Düzenlenmesi Hakkında Usta'dan Açıklamalar!

Kenevirin Sağlık ve Kişisel Bakım Ürünleri İçin Düzenlenmesi Hakkında Usta'dan Açıklamalar!

Kenevirden elde edilen tıbbi ürünlerin düzenlemesini anlatan Usta, Sağlık Bakanlığı'na yetki verildiğini vurguladı. Endüstriyel kullanım alanlarına değinen Usta, düzenleme ile kenevirin kontrollü bir şekilde ilaç ve kozmetik ürün olarak kullanılacağını belirtti. Kenevir üretimi kapalı sera sistemleriyle gerçekleştirilecek.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

AA muhabirine konuşan Usta, sağlık alanına yönelik düzenlemeler içeren kanun teklifinde yer alan kenevirden elde edilen tıbbi ürün, sağlık ve destek ürünleri ile kişisel bakım ürünlerine yönelik düzenlemenin detaylarını anlattı.

Bunun kenevirin tıbbi olarak kullanılmasıyla alakalı Sağlık Bakanlığına yetki ve izin veren bir düzenleme olduğunu belirten Usta, kenevirin çok kıymetli bir ürün olduğunu vurguladı.

Kenevirin çok fazla kullanım alanları bulunduğuna değinen Usta, dünyada kenevirin yan ürün ve endüstriyel olarak kullanım alanının çok geniş olduğunu ifade etti.

Kenevirin endüstriyel olarak kullanılan kısmında şu anda Tarım ve Orman Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığının kontrolünde ve denetiminde bir üretimin devam ettiğini aktaran Usta, kanun teklifiyle bu alanda hiçbir değişiklik yapılmadığının altını çizdi.

Ne kadar alanda ekim yapıldığı, kaç kök kenevir tohumu kullanıldığı ve çıkan ürünün ne kadar olduğunun denetiminin yapıldığını kaydeden Usta, "Sağlık Bakanlığına ilaç olarak kullanılacak kısım ve kozmetik olarak kullanılabilecek kısmı için bir yetkilendirme veriyoruz. Burada da aynı mekanizmalar devam ediyor. Bütün izinler, denetlemeler hem Tarım Bakanlığımızın hem İçişleri Bakanlığımızın denetiminde aynı şekilde devam edecek. Sadece yan ürünler için Sağlık Bakanlığımızın denetiminde kapalı sistem içerisinde üretilen her ürün denetlenerek, onaylanarak, izin verilerek ve sadece eczanelerde satışına izin verilerek tıbbi ürün, kozmetik ürün olarak kullanılmasına imkan veriyoruz." diye konuştu.

- "KAMUOYUNDA YANLIŞ ALGI VE BİLGİLENDİRMELER OLDU"

Bu konuda bir yanlış anlaşılmanın olduğuna dikkati çeken Usta, "Kamuoyunda yanlış algı ve bilgilendirmeler oldu. Birileri çıktı, sanki kenevir üretimi serbest bırakılacak, insanlar çok rahat uyuşturucu maddeye ulaşacakmış gibi birtakım algılarla yanlış paylaşımlar yaptı. Aslında Kanun'a baksalar, inceleseler böyle bir yolun mümkün olmadığını görecekler ve bilecekler." ifadelerini kullandı.

Düzenlemedeki temel hedefin kenevirin yan ürünlerinin ilaç ve kozmetik ürün olarak dünyada kullanıldığı gibi Türkiye'de de değerlendirileceğini söyleyen Usta, "Tamamen kontrollü ve denetimli bir üretim mekanizması altında ilacımızı da kozmetik ürünümüzü de kendimiz üreterek ithalat oranlarımızı düşürmeye, vatandaşımızın çok daha ucuz olarak ihtiyacı olan ilaçları eczanelerden temin etmesine ve kozmetik ürünleri kullanmasına imkan verecek bir düzenleme." bilgisini paylaştı.

Bu düzenlemenin kenevir gibi değerli, çevre dostu bir ürünün ülkede her yönüyle değerlendirilmesini sağlayacağını belirten Usta, "Ekonomik değeri de çok yüksek." dedi.

- "KAPALI SERA SİSTEMİYLE ÜRETTİĞİ ÜRÜNLERDEN KULLANILACAK"

Kenevir üretimiyle ilgili sürecin detaylarını anlatan Usta, şöyle devam etti:

"Üç bakanlığımız da yetkili olacak. Kenevirin üretimiyle ilgili izinler Tarım ve Orman Bakanlığı ile TMO'dan alınacak. Bunların ruhsatlandırılması, izin verilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığına; ilaç ham maddesi, kozmetik ürün ham maddesi olarak neyi kullanacaklarsa bununla ilgili de Sağlık Bakanlığına başvuru yapılacak, oradan izin ve ruhsat alınacak. Oradan kullanım onayları çıktıktan sonra zaten ürünü işleyebilecekler. İçişleri Bakanlığının ise kenevirin ekimiyle ilgili denetlemeleri, kaç dekar alan ekilmiş, ne kadar ürün elde edilmiş ve bunların kök sayılarının tespiti noktasında takipleri aynı şekilde devam edecek."

Açık arazilerde ekilen kenevirlerden bahsetmediklerinin altını çizen Usta, "İlaç ve kozmetik ham maddesi olarak kullanılacaklar, fabrikanın, işletmenin kurulmasıyla birlikte kapalı sera sistemiyle ürettiği ürünlerden kullanılacak." diye konuştu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *