09 Temmuz 2025
İstanbul
Açık
24°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
En Son Olay Gündem BM raporu: Türkiye, 2030'a kadar ciddi kuraklık riskiyle karşı karşıya! Akdeniz bölgesinde iklim değişikliğinin etkileri artıyor.

BM raporu: Türkiye, 2030'a kadar ciddi kuraklık riskiyle karşı karşıya! Akdeniz bölgesinde iklim değişikliğinin etkileri artıyor.

BM'nin raporunda Türkiye'nin ciddi kuraklık riski altında olduğu belirtildi. Akdeniz bölgesindeki sıcaklıkların artması ve yağışların azalmasıyla kuraklık tehlikesi yükseliyor. Türkiye'nin çölleşme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu vurgulanırken, sıcaklıkların 21. yüzyılın sonunda 4 ila 5 derece artması öngörülüyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

BM'nin desteğiyle hazırlanan raporda tarihin en şiddetli kuraklıklarına dikkat çekildi. Rapordaki verilere göre son iki yılda, yaşanan kuraklıktan dolayı Türkiye, 20230 yaşına kadar ciddi kuraklık riski ile karşı karşıya.

Yayınlanan raporda, Akdeniz bölgesi ayrılarak bölge iklim değişikliğinde en odak noktalardan biri olarak belirlendi. Nedeni ise artan sıcaklıklar ve azalan yağış miktarı.

SICAKLIKLAR DERECE DERECE ARTACAK


Kuraklığın Akdeniz'de iklimin doğal bir parçası olarak vurgulanırken, 1950'lili yıllardan bu zamana kadar hem kuraklığın sıklığı hem de etkisinin belirli olarak arttığına dikkat çekildi. 2020 yılında Akdeniz'deki ortalama sıcaklığın 2 ila 3 derece, 2100 yılında ise bu derecenin 3 ila 5 derece artmayacağı yönünde öngörü var. Yaşanacak olan her 2 derecelik artış, bölgedeki suya erişimi de yüzde 15 azaltacak.

3 ÜLKE BAZ ALINDI


Raporda yer alan bir diğer detay ise Türkiye'de çöl iklimine benzeyen bir iklimin görülme olasılığının artması. Bu da kuraklıktan etkilenme potansiyelinin en yüksek ülkeler arasında olduğunu gösteriyor. Özellikle Akdeniz havzasında yaşanan iklim değişikliği ve küresel ısınma olası riskleri incelemek için 3 ülke baz alındı. Bunlar sırayla İspanya, Fas ve Türkiye.

TÜRKİYE'Yİ ÇÖLLEŞİYOR


Çıkan sonuçlarda Türkiye'nin yarı kurak ve toprak parçalanmasına daha yatkın olduğunu gösterdi. Raporda, "Ülkenin yüzde 88'i çölleşme riskiyle karşı karşıya" ifadelerinin yer aldı.  Ve 21. yüzyılın sonunda Türkiye'de yağış oranı yüzde 30 oranında düşeceği belirtildi. Buna eş zamanlı olarak sıcaklıklarda artacak. Ve 2100 itibariyle ülkenin batısı ve güneyinde sıcaklıklar 4 ila 5 derece fazla olacak.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *