Artemisbet
17 Temmuz 2025
İstanbul
Açık
25°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
En Son Olay Gündem Ulaş Gölü'nde Kuraklık Tehlikesi: Göçmen Kuşlar Tehlikede!

Ulaş Gölü'nde Kuraklık Tehlikesi: Göçmen Kuşlar Tehlikede!

Sivas'ın Ulaş ilçesindeki Ulusal Öneme Haiz Sulak Alan Ulaş Gölü, kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya. Göçmen kuşların yaşam alanı olan göl, su seviyesinde ciddi düşüş yaşarken, uzmanlar yağış azalması, su kaynaklarının düşüşü ve tarımsal sulamayı neden gösteriyor. Göldeki değişim hava görüntülerinde net şekilde görülüyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Sivas’ın Ulaş ilçesinde bulunan ve 2016 yılında “Ulusal Öneme Haiz Sulak Alan” ilan edilen Ulaş Gölü, kuraklık tehlikesiyle yeniden karşı karşıya. Göçmen kuşlar için önemli bir yaşam alanı olan gölde, temmuz ayı itibarıyla su seviyesinde ciddi düşüş gözlendi.

Bahar aylarında kar ve yağmur yağışlarıyla doluluk oranına ulaşarak yeniden canlanan göl, sıcak hava dalgası ve azalan su kaynakları nedeniyle hızla çekilmeye başladı. Gölün özellikle ilçe merkezine bakan kıyı kesimlerinde suyun yaklaşık 100 metre çekildiği, zemin üzerinde derin çatlaklar oluştuğu gözlemlendi.

Gölün yanında bulunan ve başta flamingolar olmak üzere çeşitli göçmen kuş türlerinin üreme ve beslenme alanı olarak kullandığı sulak alan ise tamamen kurudu. Kuruyan zeminde beyaz tortular oluşurken, flamingoların da bölgeden ayrıldığı kaydedildi.

Uzmanlar, göldeki bu ani çekilmenin başlıca nedenleri arasında yağışların azalması, kaynak sularındaki düşüş ve kontrolsüz tarımsal sulama faaliyetlerini gösteriyor. Kuruyan alanlarda oluşan bataklık benzeri yapı ise sinek popülasyonunu artırırken, bu durum bölgeye gelen ziyaretçilerin sayısında azalmaya neden oldu.

40 gün arayla çekilen hava görüntüleri, göldeki değişimi net biçimde ortaya koyarken, yerel halk ve çevreciler ise yetkililerden acil önlem alınmasını talep ediyor.

Kuraklık tehdidinin yaz ayları ilerledikçe daha da artmasından endişe ediliyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *