24 Mayıs 2025
İstanbul
Açık
19°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
En Son Olay Gündem Zirvedeki sessizlik 1200 yıllık sırrı açığa çıkardı

Zirvedeki sessizlik 1200 yıllık sırrı açığa çıkardı

İsveç’in Linköping kenti yakınlarında, bir tepenin zirvesinde keşfedilen taş yapının içinden 1200 yıllık bir Viking tabutu çıktı. Sıra dışı mimarisiyle dikkat çeken mezar, pagan geleneklerinden Hristiyanlığa geçiş dönemine ışık tutuyor...

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

İsveçli arkeologlar, yaklaşık 1.200 yıl öncesine ait olduğu düşünülen sıra dışı bir Viking dönemi tabut mezarı keşfetti. İsveç’in güneyinde, Linköping kenti yakınlarında ortaya çıkarılan bu mezar, eski toplulukların dini geçiş sürecine dair yeni ipuçları sunuyor.

TEPENİN ZİRVESİNDE ANITSAL MEZAR 
İsveç hükümetine bağlı Arkeologerna adlı arkeoloji kuruluşu, keşfi ilk kez nisan ayında duyurdu ancak mezar aslında 2022 sonbaharında bir taş ocağında yapılan araştırmalar sırasında gün yüzüne çıkarıldı. Arkeologlar tepenin zirvesinde dikkatle dizilmiş taş bloklarla çevrili bir alanda, oldukça iyi korunmuş bir tabut mezar buldu. Manzarası, Linköping’in geniş ovalarına bakacak şekilde konumlandırılmıştı.

VİKİNGLERDEN HRİSTIYANLIĞA GEÇİSİN İZLERİ 
Mezarın içinde taşlarla çevrili bir boşluk ve içine yerleştirilmiş ahşap bir tabut yer alıyordu. Tabutun içinden, bir çivi ve bıçakla birlikte yerleştirilmiş tahta bir kılıf da çıkarıldı. Uzmanlara göre mezar, muhtemelen toplumun üst sınıflarından birine ait. Yapının mimarisi ve yerleşimi, bölgenin o dönemde pagan inançlardan Hristiyanlığa geçiş süreci yaşadığını gösteriyor.

BEKLENMEDİK BİR KEŞİF 
Proje yöneticisi Alf Eriksson, bu bölgede daha önce Demir Çağı’na ait mezar yapıları incelendiğini belirterek, "Viking dönemine ait bir tabut mezar bulacağımızı beklemiyorduk" dedi. Özellikle taşların oluşturduğu güçlü kenar yapısının çok ender rastlanan bir uygulama olduğunu vurguladı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *