Artemisbet JOJOBET
16 Eylül 2025
İstanbul
Az bulutlu
20°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
En Son Olay Sağlık Bağırsak dostu ve zararlı meyveler: Hangi meyvelerden kaçınmalı?

Bağırsak dostu ve zararlı meyveler: Hangi meyvelerden kaçınmalı?

Harvard mezunu gastroenterolog Dr. Saurabh Sethi, bazı meyvelerin bağırsak sağlığına zarar verebileceğini belirtti. Özellikle aşırı olgunlaşmış muzlar, şeker oranı yüksek olduğu için bağırsak dostu bakterilere yeterli besin sağlamıyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Meyveler Bağırsak Sağlığı İçin Kritik Öneme Sahip

Vücut sağlığını korumak ve dengeli beslenmek, bağırsak sağlığı açısından büyük önem taşımaktadır. Harvard mezunu gastroenterolog Dr. Saurabh Sethi, bağırsak sağlığını destekleyen ve zarar verebilecek 10 yaygın meyveyi sıraladı. Özellikle kahvaltılarda sık tercih edilen aşırı olgunlaşmış muzların her zaman tüketilmesinin doğru olmadığını belirtti.

Aşırı Olgunlaşmış Muzların Sakıncaları

Dr. Sethi'ye göre, aşırı olgunlaşmış muzlar yüksek şeker içeriğine sahiptir ve kan şekerini hızla yükseltebilir. Ayrıca, bu muzlar bağırsaktaki iyi bakterilere yeterli besin sağlayamaz. Olgunlaşmamış veya hafif yeşil muzlar ise dirençli nişasta ve lif açısından zengindir. Bağırsaklarda fermente olarak prebiyotik görevi görür ve sağlıklı bakterileri besler.

Bağırsak Sağlığı İçin Meyve Tercihleri

Uzmanlar, bağırsak hareketlerinin düzenli olmasının toksinlerin bağırsak duvarında uzun süre kalmasını önlediğini vurgulamaktadır. Kronik kabızlık ise bağırsak kanseri riskini artırabilir. Bağırsak dostu meyveler arasında yaban mersini ve nar ön plana çıkmaktadır. Bu meyveler antioksidan ve polifenol bakımından zengin olup, iltihabı azaltabilir ve kalp sağlığını destekleyebilir.

Diğer Meyve Seçenekleri

Kavun, armut ve elma da bağırsak sağlığı için faydalı meyveler arasında yer alırken, üzüm ve portakal daha düşük puan almaktadır. Portakal C vitamini, folat ve antioksidan açısından zengin olsa da, aşırı tüketimi bazı durumlarda risk oluşturabilir. Yüksek miktarda narenciye tüketiminin cilt kanseri riskini artırabileceği belirtilmektedir; ancak bu konuda daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir.

Öneriler

Dr. Sethi, sağlıklı bir sindirim sistemi için meyve seçimine özen gösterilmesi gerektiğini vurgulamaktadır. Aşırı olgunlaşmış muz gibi yüksek şeker içeren meyvelerden kaçınılması ve bağırsak dostu meyvelerin tercih edilmesi önerilmektedir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *