07 Temmuz 2025
İstanbul
Açık
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
En Son Olay Sağlık "Kavun: Yazın Vazgeçilmezi Besin Deposu Antioksidan Kaynağı!"

"Kavun: Yazın Vazgeçilmezi Besin Deposu Antioksidan Kaynağı!"

Sıcak günlerin kurtarıcısı kavun, sadece serinletmiyor ayrıca sağlığa da yönlü katkıları var. Uzmanlar özellikle bu yaz çok fazla kavun tüketilmesini öneriyor. İşte bilinmeyen nedenleri

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Kavunun sade kabuğunu kestiğinizde ortaya çıkan canlı turuncu rengi sadece görsel değil, besinsel olarak da zenginliğin habercisi. A ve C vitaminleri başta olmak üzere, lif, potasyum ve antioksidan bakımından zengin yapısıyla kavun, yaz aylarında sofralarda mutlaka yer alması gereken bir meyve olarak öne çıkıyor.

DİYETİSYENLERDEN KAVUN ÖNERİSİ


Diyetisyen Hope Brandt, USA TODAY'e yaptığı açıklamada, "Daha fazla su içeren, iltihap önleyici ve besin yoğunluğu yüksek yiyecekler arıyorsanız kavun, diyetinize mükemmel bir katkıdır" ifadelerini kullandı.

2023 yılında yayımlanan bir araştırmaya göre kavun, karpuz gibi meyveler, dengeli bir beslenme düzeninde bağışıklığı güçlendiren, sindirime yardımcı olan ve kronik hastalıklara karşı koruyucu etkiler gösteren antioksidanlar açısından önemli bir kaynak.

GÖZ SAĞLIĞINDAN KANSERE KADAR ETKİLİ


Diyetisyen Monica D’Agostino ise kavunun sahip olduğu turuncu rengin kaynağı olan beta-karoten maddesinin önemine dikkat çekti. Beta-karoten vücutta A vitaminine dönüşerek göz sağlığına katkı sağlıyor, bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve serbest radikallere karşı bir antioksidan görevi görüyor.

Ayrıca, tüm zararlıların hücre hasarına neden olarak kalp hastalığı ve kanser gibi ciddi hastalıklara zemin hazırlayabildiğini beta-karotenin bu süreci yavaşlatabildiğini belirtti.

Kavun aynı zamanda demir emilimini artıran C vitamini açısından da oldukça zengin. Brandt, bu özelliğiyle kavunun özellikle bitkisel beslenen bireyler için önemli bir takviye olduğunu ifade etti.

GÜNDE TÜKETMENİZ GEREKEN KAVUN MİKTARI: 2 PORSİYON


Bir fincan yani 160 gram taze doğranmış kavun, sadece 53 kalori içeriyor. Bu miktar, günlük A vitamini ihtiyacınızı fazlasıyla karşılarken, C vitamini ve lif açısından oldukça faydalı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), günde en az beş porsiyon meyve ve sebze tüketilmesini öneriyor. D’Agostino'ya göre kavun, bu hedefin bir ya da iki porsiyonunu karşılamak için ideal bir seçenek.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *