06 Haziran 2025
İstanbul
Açık
14°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
En Son Olay Sağlık Etlerde başlayan bozulmalar, bakterilerin çoğalmasına neden olabilir

Etlerde başlayan bozulmalar, bakterilerin çoğalmasına neden olabilir

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Hüsrev Diktaş, etlerin kesim sonrası en geç 2 saat içinde buzdolabına konulması gerektiğini belirtti.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Uzmanlar Uyarıyor: Kurban Kesiminde Hijyen Kurallarına Dikkat Edilmeli

Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi'nden Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Hüsrev Diktaş, hijyenik olmayan ortamlarda yapılan kesimlerin şarbon gibi ölümcül hastalıklara dahi yol açabileceğini belirtti.

Kurban Kesimi Hijyenik Ortamlarda Yapılmalı

Doç. Dr. Diktaş, bayram süresince halk sağlığını korumak adına dikkat edilmesi gereken hijyen kuralları ile ilgili uyarılarda bulundu. Kurban kesiminin mutlaka ehil kişiler tarafından ve hijyenik ortamlarda gerçekleştirilmesi gerektiğini vurgulayan Diktaş, kesim sırasında çıplak etle temasın şarbon gibi enfeksiyon hastalıklarına yol açabileceğini belirtti.

Etlerin Saklanması Önemli

Yaz aylarında sıcak hava koşullarının etleri hızla bozabileceğine dikkat çeken uzman, kesim sonrası etlerin hızla küçük parçalara ayrılarak saklanması gerektiğini belirtti. Aksi takdirde bozulan etler, salmonella gibi bakteriyel enfeksiyonlara yol açarak sağlık sorunlarına neden olabilir.

İdrar Temasından Kaçının

Uzmanlar, kurban kesimi sırasında idrar teması yaşanması durumunda o etin tüketilmemesi gerektiğini vurguluyor. Doç. Dr. Diktaş, mesane kesilmesi gibi durumlarda ete idrar bulaşabileceğini belirterek, bu tür etlerin kontrollü şekilde ayrılması veya hiç tüketilmemesi gerektiğini söylüyor.

Sakatatların Temizliği Hayati Önem Taşıyor

Doç. Dr. Diktaş, sakatatların (karaciğer, akciğer, böbrek, beyin vb.) temizliğinin önemine dikkat çekiyor. Sakatatların iyi temizlenmesi ve yüksek sıcaklıkta pişirilmesinin paraziter ve viral enfeksiyonlara karşı koruyucu olduğunu belirtiyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *