30 Haziran 2025
İstanbul
Parçalı az bulutlu
21°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
En Son Olay Sağlık Hazır Kahve Tüketimi Göz Hastalığı Riskini Yedi Kat Artırabilir!

Hazır Kahve Tüketimi Göz Hastalığı Riskini Yedi Kat Artırabilir!

Hazır kahve tüketiminin ileri yaşlarda görme kaybına neden olan göz hastalığı riskini artırabileceği belirtildi. Çinli bilim insanları tarafından yapılan araştırma, hazır kahve tercih edenlerin makula dejenerasyonu riskinin diğer kahve türlerini tüketenlere göre yedi kat daha fazla olduğunu ortaya koydu. Uzmanlar, bulguların daha fazla çalışmayla doğrulanması gerektiğini vurguladı.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

HAZIR kahve tüketiminin, ileri yaşlarda görme kaybına neden olabilen göz hastalığı riskini artırabileceği bildirildi.

Çinli bilim insanları tarafından yürütülen yeni bir araştırma, hazır kahve tüketiminin ileri yaşlarda görme kaybına neden olabilen göz hastalığı ‘makula dejenerasyonu’ (AMD) riskini artırabildiğini gösterdi. Araştırma, hazır kahve tercih eden bireylerin bu hastalığa yakalanma olasılığının diğer kahve türlerini tüketenlere göre yedi kat daha fazla olduğunu ortaya koydu. Araştırmaya göre, ‘makula dejenerasyonu’ hastalığında göz retinasının merkezi kısmı olan makula zamanla hasar görüyor. Bu durum ise okuma, araç kullanma ve yüzleri tanıma gibi günlük işlevleri olumsuz etkiliyor.

Uzmanlar, ailesinde ‘makula dejenerasyonu’ öyküsü olanlar, sigara içenler, fazla kilolu bireyler ve yüksek tansiyon hastalarının daha yüksek risk altında olduğunu söyledi. Ayrıca mavi veya yeşil göz rengine sahip kişilerde de güneş ışığına karşı düşük pigmentasyon nedeniyle ‘makula dejenerasyonu’ gelişme olasılığının daha yüksek olduğu kaydedildi. Hazır kahvenin üretim sürecinde ortaya çıkan ‘akrilamid’ isimli kimyasalın, kan dolaşımına karışarak retinaya zarar verebileceği düşünülüyor. Bu kimyasalın, ‘makula dejenerasyonu’ gelişiminde etkili olabileceği belirtiliyor.

Çalışma, İngiltere Biyobankası ve Finlandiya’daki FinnGen konsorsiyumundan alınan genetik verilerle destekleniyor. Araştırmada doğrudan katılımcıların kahve tercihlerine değil, bireylerin genetik yapılarının hangi tür kahveyi tercih etmeye yatkın olduğuna bakıldı. Katılımcılar, genetik eğilimlerine göre hazır, çekilmiş ya da kafeinsiz kahve tüketicileri olarak gruplandırıldı. Elde edilen sonuçlara göre, hazır kahve içme eğilimi olan bireylerde ‘kuru tip’ makula dejenerasyonu'na yakalanma riski yüzde 692, ‘yaş tip’ makula dejenerasyonu riskiyse yüzde 159 oranında artmış durumda. Kafeinsiz kahve tercih edenlerde ‘kuru tip’ makula dejenerasyonu riskinde yüzde 80 artış gözlendi; fakat bu istatistik anlamlı bulunmadı.

Uzmanlar, bulguların daha geniş kapsamlı çalışmalarla doğrulanması gerektiğini bildirdi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *